2025.01.16. 13:20
Kolbász és hurka jár az önzetlenségért a disznótoros véradáson
Kevesen tudnak ellenállni a jól elkészített kolbásznak és a hurka is kedvelt fogás. Most a kellemest összeköthetjük a hasznossal, ha részt veszünk a salgótarjáni disznótoros véradáson.
Hurka, kolbász és forralt bor is várja azokat, akik január 17-én, pénteken önzetlenül segítenek a betegeken. Az előző évek sikerét követve ugyanis disznótoros véradást szervez a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezete. A donorokat 14 és 17 óra között várják Salgótarjánban, a Klapka György tér 4. szám alatti Civil Szolgáltató Központban.

Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu archív
Disznótoros véradásra csábítanak
– Talán vannak olyanok, akiknek nem hiányzik az újévi fogadalomlistájáról az önkéntes véradás, de most azok is önzetlen jótettel kezdhetik az évet, akiknek ez nem szerepel rajta – fogalmazott Tóthné Simon Andrea, a vármegyei szervezet munkatársa. Hozzátette: év elején, az ünnepeket követően általában lecsökken a vérkészlet. Mivel karácsonyt megelőzően sokan részt vesznek a véradásokon, így januárban és februárban kevesebb donor jelentkezik, ezért döntöttünk úgy, hogy disznótoros finomságokkal csábítjuk be a segíteni szándékozókat az eseményre.
Mint mondta, a véradáskor levett vérből háromféle vérkészítmény készül, amelyek közül az egyik mindössze öt napig hasznosítható. Ez a rövid felhasználási idő teszi különösen fontossá, hogy az ünnepek után mindenki adjon vért, aki egészségesnek érzi magát és megteheti azt.
– Mindenkit arra buzdítunk, hogy vegye részt ezen a nem mindennapi véradáson és hívja el barátait, ismerőseit is. Aki eljön, mindenképpen étkezzen, fogyasszon bőségesen folyadékot és hozza magával a szokásos okmányokat – hangsúlyozta a szakember.