2024.12.31. 08:20
Indul a házibuli? – Íme a leggyorsabb vendégváró falatok!
A lakás feldíszítve, pezsgő behűtve, a táncos cipő a lábakon. A barátok érkezése előtt még elkészíthetők a vendégváró falatok. Mutatunk néhány villámgyors receptet!
Egy jó házibulival búcsúztatjuk az évet? A lakás már feldíszítve, a legjobb zenék bekészítve, és hamarosan indul a parti. Néhány perc alatt is össze tudunk állítani isteni sós és édes vendégváró falatokat! Mutatjuk a kedvenceket!

Forrás: Shutterstock
Néhány perc elég a vendégváró falatok elkészítéséhez
A virslis leveles tésztához a készen vásárolt tésztát kihajtogatjuk, majd a hosszabbik oldalánál elfelezzük. Az egyik lapot megkenjük mustárral, majd a megkent tésztára helyezzük egymástól nagyjából egyenlő távolságra a héjától megszabadított virsliket. A másik lapot kicsit a kezünkkel kinyújtva ráhelyezzük a virslikre, majd egy éles késsel 5 egyenlő részre vágjuk a tésztát. Az ujjunkkal összetapasztjuk a tésztákat és egy villa segítségével is összenyomkodjuk a széleket. Lekenjük enyhén felvert tojással a tetejét és egy fogvájóval vagy hústűvel megszurkáljuk a virslik végeit és a batyuk tetejét is. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
Sajtos háromszög leveles tésztából
A sajtos háromszög első lépéseként a bolti leveles tésztát kiterítjük lisztezett felületre, megkenjük tejföllel, sózzuk, borsozzuk, sajtot reszelünk rá és egyenletesen eloszlatjuk. A hosszabbik felétől kezdve két részletben felhajtjuk a tésztát, így kapunk egy körülbelül 5 centiméter vastag tésztacsíkot. A tetejét megkenjük felvert tojással és beborítjuk reszelt sajttal. Ezután egy késsel háromszög formákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
Szezámmagos masni
A leveles tésztából sokféle finomság készíthető. Talán az egyik legegyszerűbb, hogy kinyújtjuk a tésztát, megkenjük felvert tojással, megsózzuk, megszórjuk szezámmaggal. Ezt követően ujjnyi széles, tíz centiméteres szalagokra vágjuk, amiket középen egyenként megcsavarunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben negyed óra alatt megsütjük.
Ugyancsak leveles tésztából készülhet a pizzás csiga. Paradicsomszószba fokhagymát reszelünk, mehet bele só, oregánó, bazsalikom, kakukkfű. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük, azt ujjnyi vastag csíkokra vágjuk és feltekerjük. A csigákat sütőpapírra fektetjük, megszórjuk sajttal, majd pirosra sütjük.
Salátát is kínálhatunk
A görögsaláta is percek alatt elkészíthető. Felkockázunk egy kígyóuborkát és egy lilahagymát, leszűrünk egy kis üveg olivabogyót, hozzáadunk kockára vágott feta sajtot és néhány koktélparadicsomot. Oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük, meglocsoljuk olivaolajjal.
Szendvicsek számos feltéttel
A szendvicsek elkészítési módja is végtelen, csak a fantáziánk szab határt a feltéteknek. A felkarikázott bagettekre kerülhet vaj, szalámi, kolbász, főtt tojás, reszelt sajt, sonka, csemege, vagy kígyóuborka is. De készíthetünk túróból, pirospaprikából, őrölt köményből, lilahagymából és csipetnyi sóból körözöttet is a tetejére. A tonhalkrém is isteni, nem kell más hozzá csak tonhalkonzerv, amit majonézzel, reszelt fokhagymával és vöröshagymával összekeverünk, oregánóval, bazsalikommal ízesítünk és sajtos pirítósra halmozunk.
Édes élvezet
A sós falatkák után jöjjön néhány desszert. A legegyszerűbb ha a leveles tésztát kiterítjük és a felébe kockánként beletördelünk egy tábla csokoládét. A másik felét ráhajtjuk, felkockázzuk, a tetejét megkenjük tojással és percek alatt készre sütjük. Csak arra vigyázzunk, hogy az olvadt csoki ne csepegjen a ruhánkra!
A muffin is pofonegyszerű és percek alatt elkészül. Egy tálba kimérünk 25 dekagramm lisztet, fél teáskanál sót és 3 teáskanál sütőport. Egy másik tálban elkeverünk 2,5 deciliter tejet, egy tojást 10 dekagramm cukrot, majd hozzáadunk fél deciliter olajat, és összekeverjük. A nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz öntjük, és addig keverjük, amíg összeáll sűrű tésztává. Tetszés szerint adhatunk hozzá fehér, tej-, vagy étcsokit, mogyorót, diót, vagy aszalt gyümölcsöket. Muffin formában 25 perc alatt készre sütjük.