Édes élvezet

2024.12.23. 17:22

Karácsonyi desszert kicsit másként: mákos guba torta formában!

Van néhány édesség, amit a legtöbben csak karácsonykor készítenek. A bejgli különféle ízesítésben, a szépen díszített mézeskalács és a mákos guba. Ez utóbbi jobban mutat ha torta formájában tálaljuk. Mutatjuk a receptet!

A karácsonyi menü összeállítása során felmerül a kérdés: mi legyen a desszert? Ha bejgli készül fennáll a veszély, hogy szétreped. A mézeskalácsok díszítése időigényes feladat. Azonban a mákos guba pillanatok alatt elkészül, még akkor is, tortaként alkotjuk meg. 

mákos guba, az asztal dísze
Egyszerű étel a mákos guba, de az ünnepi asztal dísze is lehet. Ráadásul még finom is!
Fotó: MW Archívum

Az ünnepi asztal dísze lehet a mákos guba torta

Az év során szinte sosem kerül nálunk mákos guba az asztalra, azonban karácsonykor egészen biztos, hogy készítek egy adagot ebből a desszertből, ami nagyon egyszerű mégis szívesen fogyasztják a gyerekek. Már a nagymamám idejében sem múlhatott el az ünnep a finomság nélkül, én néhány éve kicsit különlegesebb módon állítom össze azt. A formába kisütött, extra szósszal megbolondított tortát egyszerűbb tálalni és nem utolsó sorban jobban is mutat az ünnepi asztalon. 

A kifliket én egy-két nappal korábban megveszem, mert a kicsit száraz, szikkadt alapanyag az egyik legfontosabb hozzávaló, egészen pontosan öt darab kell belőle. A recept szerint kell még hozzá fél liter tej, 10 dekagramm darált mák, 3 tojássárgája, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás puding, 3 tojásfehérje és 3 evőkanál kristálycukor. 

Lekvárral, vaníliás öntettel tálalhatjuk

Miután összekészítettük a hozzávalókat első lépésként ujjnyi vastagon felkarikázzuk a kiflit. A tejet a mákkal, a tojássárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és reszelt citrom héjával, kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ebbe forgatjuk bele a kifli karikákat. Elkészítjük a vanília pudingot és még melegen a kiflis egyveleghez adjuk. Kivajazott, kapcsos tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 25-30 percig sütjük. Amíg elkészül a kristálycukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, amit a gubára kanalazunk és még 10 percre visszahelyezünk a sütőbe. 

Miután kihűlt, szépen szeletelhető a torta, amit akár lekvárral, akár vanília öntettel is tálalhatunk, de vaníliafagylalttal is különleges ünnepi desszertet kapunk. Aki szívesen fogyasztaná a tortát sok habbal, annak is van egy jó receptünk! Jó étvágyat hozzá!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában