Nool.hu videó

2024.12.24. 18:25

Generációról generációra száll ez a kazári karácsonyi hagyomány (videó)

Minden családban él egy szokáscsokor, amely még ünnepibbé varázsolja a szentestét. Kazáron, Szabó Imrénéék immár több évtizede ápolják azt a karácsonyi hagyományt, amelyet még férje nagymamája hagyott rájuk egyfajta ajándékként.

– Idén ünnepeltük az 57. házassági évfordulónkat a férjemmel. Amikor elsőéves, friss házasok voltunk, az ő nagymamája hívott meg minket vacsorára. Egy nagyon meghitt szentestét töltöttünk így el – kezdte el mesélni portálunknak a kazári Szabó Imréné azt a karácsonyi hagyományt, amit évtizedek óta szinte változatlanul őriznek családjukban.

él számos karácsonyi hagyomány
Szabó Imréné a kazári diákokkal együtt is sütött-főzött az ünnepre készülve. Kazáron a mai napig él számos karácsonyi hagyomány
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Emlékszem, mintha csak tegnap lett volna, hogy fehér vászon volt az asztalon, a Mama pedig vászon kötényt kötött. Szenteste vacsora előtt mindig rendbe szedtük magunkat, ez volt a szokás. Szépen felöltöztünk, így ültünk az asztalhoz, ahol gyertyát gyújtottunk és imádkozni kezdtünk: előbb a Miatyánkot, majd az Üdvözlégyet, végül az Úr angyalát. Ezután koccintottunk pálinkával, fokhagymát ettünk sóval és egy kis kenyérrel, majd hozzáláttunk a böjtös bablevest kanalazni, méghozzá, egy tálból – mondta.

Karácsonyi hagyomány az egy tálból evés

Egy érdekesség szintén helyet kapott az asztalon. Az pedig nem más volt, mint egy papírral bélelt tányér, amelyre az első „falatokat” mindannyian összegyűjtötték.

– Amiből csak ettünk, annak az első falatjába épp csak beleharaptunk, épp csak az ajkainkhoz ért, és tettük is a tányérra, mondván: ez az angyaloké! Minden falatot, ami a tányérba került, meg kellett őrizni hideg helyen, egy üvegcsébe zárva a következő év karácsonyáig. Ezt a tradíciót is mi mind a mai napig őrizzük – mutatott rá Szabó Imréné, majd folytatta: – Azt, hogy mennyire komolyan vették a böjtöt annak idején az is mutatta, hogy a férjem nagymamája kiemelt figyelmet fordított még arra is, hogy az edényt, amelyben később a böjtös bab főtt, olyan alapossággal kimossa, hogy még véletlenül se maradjon benne egy csepp zsír sem! – húzta alá Szabó Imréné, aki arra a kérdésre is választ adott, hogy de akkor miből is állt a böjtös bab. Az összetevők között sorolta: 

  • csak vízben főtt babot
  • babérlevéllel, 
  • só, és 
  • sok fokhagyma. 

A habaráshoz a lisztet szintén vízzel keverték el. Ez az elkészítési rend pedig nem csak a babnak dukált, hanem az azt követő mákos gubának is: tej helyett azt is szigorúan csak vízbe áztatták, majd meghintették kis mákkal és cukorral. Végül, akárcsak a böjtös babot, körbe ülték, és szintén egy tálból fogyasztották.

Mindenből került az asztalra, ami a ház körül megtermett

A vacsora zárásaként általában szilvabefőttet, diót és almát ettek. Ez utóbbi gyümölcsöt annyi felé szeletelték, ahányan az asztalnál ültek szenteste annak érdekében, hogy egy évvel később is így, együtt tudják tölteni a karácsonyt.

– A karácsonyi asztalon olyan fogások sorakoztak, amiket lényegében a kertben, illetve a ház körül meg tudtak termelni az emberek. Az abroszra sokszor olyasmik is kikerültek, amit nem készítettek el ételként, így például az angyalkák edényébe beletettek száraz babot, kukoricát, vagy akinek volt, az búzát. Úgy tartották, hogy ezzel elő tudják segíteni azt, hogy ezek a falusi ember számára fontos növények, ugyanúgy megteremjenek bőséggel a következő évben is – fogalmazott Szabó Imréné, majd kitért arra is: amennyiben napközben lehetőség nyílt rá, a fát előbb feldíszítették, így vacsora után az ajándékbontás következett. Miután mindenki megcsodálta, hogy mit hozott számára a Jézuska, a család elment az éjféli szentmisére.

Éjfélkor nem maradhat el az angyali kolbász

Zsírosat enni pedig csak a liturgia után volt szabad, ellenben akkor már ajánlott. Ekkor került terítékre az úgynevezett angyali kolbász.

– A férjemmel mind a mai napig, ha mást nem is, de egy szelet angyali kolbászt megeszünk éjfélkor tormával. Ápoljuk ezt a karácsonyi hagyományt, amit a férjem nagymamája is az ő őseitől kapott örökül, és amit azóta átvehettek tőlünk a gyermekeink, akik pedig továbbadhatják az unkáinknak – emelte ki Szabó Imréné, aki végül azt is elárulta: náluk karácsony napján, azaz december 25-én gyűlik össze a család a szeretet ünnepén. Természetesen olyankor már a menü is ünnepi, így a húsleves mellett általában kerül az asztalra töltött káposzta, rántott hús, valamint újabban töltött pulykamell, amely az unokák kedvence.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában