2024.08.12. 19:54
Hasmenés nyáron: gyakrabban rohanunk a wc-re nyaraláskor?
Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor elárulta portálunknak, hogy nyáron gyakrabban fordulhat elő rosszullét, amely miatt bizony könnyen rémálommá válhat a régóta tervezgetett családi nyaralás is. Most utánajártunk annak, hogy mik okozhatják az esetek többségében a hasmenést és mit lehet ellenük tenni.
Elérkezett az augusztus, javában tombol a strandidő. Bizonyára sok család még csak most fog elmenni a régóta betervezett nyaralásra, azonban a vakáció könnyen rémálommá válhat, ha nem figyelünk oda megfelelően az egészségünkre. A nyári hasmenés gyakori jelenség és számos tényező kiválthatja, még akár a szabadságunk ideje alatt is. Összeszedtük, hogy mik azok, amikre kifejezetten figyelmet kell fordítani ebben az időszakban, és hogyan lehet megelőzni a nem kívánt rosszullétet.
Gyakrabban fordul elő hasmenés nyáron
– Nyáron a bakteriális fertőzések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek ránk, mint télen. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni, ugyanis a strandok és a szabadtéri fürdőhelyek vizeiben megtalálható szennyeződések és baktériumok könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe, ha például véletlenül vizet nyelünk. Ez pedig ugye később az emésztőrendszer megbetegedését okozhatja – tájékoztatott Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és egészségmentor.
Hozzátette: lehetőleg ellenőrzött, tiszta vízben javasolt fürdeni, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat. Abban az esetben, ha mégis megtörtént a baj és hányásos, hasmenéses tünetek jelentkeztek, ne felejtsük el a folyadékpótlást, ezzel elkerülve a kiszáradást. Amennyiben a rosszullét nem szűnik meg egy hét múlva sem, mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvosunkat.
Fontos a higiénia
Kovács Hetti kifejtette továbbá: sokakat érintő probléma, hogy a vakáció első pár napját az illemhelyiséghez kötötten kell eltölteni. Ez jellemzően akkor fordul elő, amikor távoli helyre utazunk. Elsősorban olyan kórokozók felelősek ezért, amelyek a higiéniai szabályok hiánya, be nem tartása – szennyezett vízből való ivás, kézmosás elhanyagolása – miatt léptek fel. A baktériumok a bélflórába jutva könnyen hasmenést, rosszabb esetben akár ételmérgezést is okozhatnak, így érdemes odafigyelni a tisztaságra.
Komoly fertőzések okozhatnak rosszullétet
Mint arról korábban beszámoltunk: a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete arról tájékoztatott, hogy az élelmiszerekben elszaporodott baktériumok és az általuk termelt toxinok hányást, hasmenést, de akár súlyos, lázzal járó megbetegedést is okozhatnak. Nyáron az egyik legveszélyesebb és leggyakoribb fertőzéstípus a szalmonella baktérium: ez többnyire fertőzött szárnyas vagy nyers tojásból készülő ételek, például majonézes saláták, hidegtálak, esetleg egyes gyümölcsök fogyasztása után alakul ki. Mindemellett a nem megfelelő konyhai higiéniás körülmények, vagy a félig nyersen maradt étel is fertőzőforrás lehet.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a kánikulában kerüljük a majonézes, nyers tojással készült édességeket, a házi fagylaltot és a madártejet, a hidegtálakat, mint például a kaszinótojás vagy a franciasaláta. Nem javasolt a nem kellően hőkezelt tojásos ételek, mint például a máglyarakás fogyasztása sem. Az említett ételek helytelen tárolása végett is jelentkezhet később rosszullét.
– A szalmonella vagy rotavírus-fertőzés ilyenkor a nagy melegben jobban el tud szaporodni. Főként az öt év alatti gyermekeknél jelentkezik először, akik a környezetükben élőknek is továbbadják. A hányás-hasmenés néhány nap alatt végigmegy a szervezetben, de addig is oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra – emelte ki Kovács Hetti.
Hangsúlyozta továbbá: rendesen mossuk meg a gyümölcsöket, illetve a zöldségeket, amiket elfogyasztunk!