Szavazás

2023.09.05. 09:50

Nógrádi kutyások! – ti helyesen utaztatjátok az autóban kedvenceiteket?

Egy kutatás szerint a kutyatartók 80 százaléka szokta autójában is magával vinni kutyáját, de csak ritkán fordul elő, hogy hosszabb utakra is együtt indulnak.

Angyal Eszter

A megkérdezett kutyatartók többsége rövidebb utakra rendszeresen magával viszi autójában kedvencét

Forrás: Shutterstock

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága egy kutyás kutatás eredményeiről közölt cikket a közelmúltban weboldalán. Mint kiderült, a MOL a MOVE digitális hűségprogram felhasználóit kérdezte kutya és háziállat témában, a kérdőívet összesen 630 válaszadó töltötte ki.

Az elemzés szerint a kitöltők 71%-a tart valamilyen kiskedvencet, közülük 53%-nak van kutyája.  32%-uk jellemzően kistestű kutyát tart, nagytestű ebeket csupán a válaszadók 26%-a. Kiderült az is, hogy a kutyatartás a nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb. A Move-os kutyások egyharmada, azaz összesen 33%-uk viszi magával a kutyáját amikor elutazik, a többség – 71% – inkább ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor a kedvencét.

Woman,Fastening,Dog,In,Car,With,Safe,Belt,In,Seat
A biztonságos utazás érdekében a biztonsági övhöz hámmal rögzítve, vagy utazóboxban kellene elhelyezni kedvenceinket
Forrás: Shutterstock

– Autóztatni a megkérdezettek 80%-a szokta a kutyát, legtöbbször csak rövidebb utakra. Minden második gazdi (48%) mondta azt, hogy időnként 1-2, vagy akár több órás utakra is indul kutyájával, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak. Ilyenkor - nagyon helyesen - a többség (67%) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát. A kutyáját minden harmadik gazdi (33%)  biztonságosan a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy szintén szabályos módon, utazóboxban helyezi el (18%). Ritkább, hogy a kutyát egy utas ölében tartva (16%), vagy lábnál (11%) utaztassák – derült ki a kutatás eredményeit összegezve.

Hírportálunk olvasói körében most arra a kérdésre keressük a választ, hogy nálatok mennyire jellemző, hogy rendszeresen magatokkal vigyétek a kiskedvenceiteket is, ha autóval indultok útnak valahová:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában