Felzárkózó települések

2023.09.25. 17:32

Három nógrádi községben is szociális napelemparkot építenek

Szociális napelemparkok épülnek az ország leghátrányosabb településein, amelyek a legszegényebb családok téli fűtését támogatják. Vármegyénk három községében létesülnek naperőművek.

Gulyás Edina

A napelemparkok a fűtési költségeket jelentősen csökkentheti

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba

A Somogy vármegyei Lakócsa határában kezdte meg működését az ország második szociális naperőműve, amelynek bevételét a legszegényebb családok téli fűtésének támogatására fordítják. A Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat – tájékoztatta portálunkat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. –Nógrád vármegyében három településen, Nagylócon, Sóshartyánban és Karancsságon létesülnek naperőművek.

Mint arról beszámoltak, az ország első szociális naperőműve három éve működik, a mintaprogramban jellemzően kisgyermekes családok kapják meg a létesítmény által termelt bevételt. A támogatás összegét havonta elosztva előre fizetős mérőórákra töltik fel a téli fűtési idényben, ez egy szoba elektromos fűtésére ad fedezetet. 

A Felzárkózó települések programban az elmúlt időszakban 21 újabb helyszínen kezdődött meg hasonló beruházások előkészítése. Az európai uniós forrásokból a következő hónapokban megépülő naperőművek összesített teljesítménye a számítások szerint mintegy kétezer hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban. A naperőművek által termelt energia ára egy országos alapba kerül, az összeg felhasználására pedig pályázatot írnak ki. A támogatást a Felzárkózó települések programban nevesített 300 legszegényebb település családjai kérelmezhetik a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével. Az érintett településeken több mint nyolcvanezer háztartás található, ezek közül 13 ezer 600 ingatlan csatlakozik előrefizetős mérőórával a hálózatra. Az előrefizetős mérőórás fogyasztási helyeken nem képződik adósság, nincs kifizetetlen számla, a mérőórákra feltöltött egyenleg pedig célzott, másra nem fordítható támogatást nyújt az érintett családoknak.

Karancsságon minden segítség jól jön

– Amikor hallottam a fenti lehetőségről, tárgyalásokat kezdeményeztem a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal annak érdekében, hogy Karancsság is élhessen azzal. Mivel községünk is az ország 300 leghátrányosabb települése között van, a szeretetszolgálat együttműködően fogadta a megkeresést – fogalmazott Oláh Nándorné polgármester. – Több helyszín is felmerült arra vonatkozóan, hogy hol épül meg a napelempark, annak végleges helyéről még nincs információm. Azonban nagyon örülünk, hogy ezáltal a fűtési időszakban segítséget kapnak a helyi családok. Mivel nagyon sok a rászoruló a faluban, minden lehetőséget megragadunk, amivel könnyíthetünk a helyzetükön. A szociális tűzifa programra is minden évben pályázunk. 

Sóshartyánban sok a rászoruló, örülnek a lehetőségnek

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már megvásárolta az önkormányzattól azt a másfél hektáros területet, ahol megépül a napelempark. A legutóbbi információim szerint idén át is adják azt – fogalmazott Tóth Gabriella, Sóshartyán polgármestere. – A naperőművek jövőre kezdenek működni, az általuk megtermelt energia a hálózatba kerül, azzal azokat a szociálisan rászoruló családokat támogatják, amelyek szabályszerűen bekötött feltöltős órával rendelkeznek. Tóth Gabriella arra is kitért: Sóshartyánban is sok a rászoruló, az önkormányzat számos módon, lakástámogatással, szociális tűzifával, is segíti a helyieket. A szociális napelemparkok egy újabb lehetőséget nyújtanak majd a nehéz helyzetben élő családok támogatására, különösen most, hogy az energia és a tűzifa ára is jelentősen emelkedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában