Múltidéző

2023.08.21. 18:00

Sósavpánik Salgótarjánban: ipari baleset történt húsz éve a vasútállomáson (videó)

Hangosbeszélőn figyelmeztették a környéken lakókat, hogy csukják be az ablakokat és ne menjenek az utcára – éppen húsz éve, 2003 augusztusában ijesztő ipari baleset történt Salgótarjánban. Egy 40 ezer literes, sósavval teli tartálykocsi kezdett szivárogni a vasútállomáson.

Nool.hu

Tűzoltók vegyvédelmi öltözékben a salgótarjáni vasútállomáson. Kisebb képünkön a meghibásodott tartálykocsi.

Forrás: NAVA/NMH-archívum

„Egyetlen délelőttre széleskörű érdeklődés nyilvánult meg a salgótarjáni nagyállomás iránt. Ha valami jól működik, azzal persze a kutya sem foglalkozik, de amikor gond akad, arról egy pillanat alatt tudomást szerez az ország. Történt ugyanis, hogy szivárogni kezdett egy Szlovákiából Szolnokra sósavoldatot szállító vasúti tartálykocsi kedd hajnalban a salgótarjáni külső pályaudvaron” – tudósított 2003. augusztus 21-ei számának címlapján a Nógrád Megyei Hírlap

A cikkből kiderült: a rendőrség öt óra után biztosította a helyszínt, lezáratták a 21-es út gyorsforgalmi szakaszát, majd a kivonuló megyei katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a helyi védelmi bizottság és a mentők az érintett néhány családi ház lakóit felszólították, hogy gondosan csukják be az ajtókat és ablakokat, illetve ne menjenek a szabadba.

Mint írták, az első vizsgálatok szerint a sósav vizes oldatát szállító tartálykocsi alsó csapja hibásodott meg, csöpögni, később folyni kezdett. A tűzoltóság és katasztrófavédelmisek a MÁV vegyvédelmi egységének megérkeztéig körülzárták a sérült kocsit. A vasút szakemberei a délelőtt folyamán a sósavat egy másik kocsiba átszivattyúzzák, s az érintett terület szennyeződését semlegesítették.

Tamási Gyula vezető mentőtiszt a hírlap érdeklődésére elmondta: a keletkezett sósavgőz olyan csekély koncentrációjú volt, ami már néhány méteres körzeten kívül sem jelent veszélyt emberre.

Vegyvédelmi szkafanderes emberek a tévében

Az ipari baleset híre az országos sajtó érdeklődését is felkeltette. A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) ma is őrzi az MTV híradójának helyszíni tudósítását, melyben egyebek mellett megerősítették: a helyszínre vezényelt szakemberek a környék lakóit hangosbeszélőn szólították fel, hogy csukják be a lakások ablakait, és a sav szivárgás megszüntetéséig maradjanak odahaza. Elhangzott, egy 40 ezer literes vasúti kocsiból délig mintegy 200 liter 32%-os sósav folyt el, mivel nem volt másik tartálykocsi, amibe átfejthették volna a maró vegyi anyagot.

A katasztrófavédelem munkatársai a közeli öblösüveggyárból több köbméter ipari szódát, illetve mészkövet szereztek, amit leterítettek a vágányok mellé, illetve közé, hogy semlegesítse a kifolyt sósavat. A köztévé tudósításából megtudtuk továbbá, hogy a tűzoltók vízfüggönnyel akadályozták meg a sósav gőzének továbbterjedését. A sósavval teli tartálykocsi Somoskőújfaluról egy Szolnok melletti feldolgozó üzemben tartott volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában