Beruházás

2023.08.27. 13:44

Megnyitották a közönség előtt az eresztvényi Dornyay Házat (fotók)

Ünnepélyes keretek között adták át vasárnap délelőtt a közelmúltban felújított Dornyay Házat, ahol az érdeklődők immár Mustó János festőművész kiállítását is megtekinthetik.

Nagy Orsolya

Vasárnap délelőtt hivatalosan is megnyílt a közönség előtt a felújított Dornyay Ház

Forrás: Nool

Fotó: Bakos László

Mint az a rendezvényen elhangzott, Salgótarján és a szlovákiai Gács önkormányzata közös pályázatot nyújtott be, amely Nógrád kulturális és történelmi öröksége védelmére irányult. A nógrádi vármegyeszékhelyen az önkormányzat tulajdonában álló egykori Dornyay turistaház kulturális és turisztikai célú belső felújítása valósult meg. Az épületben a lucfalvai születésű Mustó János festőművész szlovák és magyar hagyományokból, gyökerekből táplálkozó életművét állították ki, míg időszakos tárlatok és rendezvények megvalósítására külön helyiségeket is létrehoztak az ingatlanban.

Mustó János munkássága előtt tisztelegnek

Az átadón Mustóné Krajcsi Mónika, Mustó János menye háláját fejezte ki a család nevében a kiállításért, majd felelevenítette azt, hogy milyen ember is volt a művész. Hozzátette: bízik abban, hogy ez a galéria meghozza majd azt, amiért a művész mindig is küzdött és élt, s hogy mindenki láthatja, megcsodálhatja és hírét viheti annak, hogy élt egyszer egy Mustó János, aki csodát alkotott mindenki örömére.

Az átadón Mustóné Krajcsi Mónika, Mustó János menye háláját fejezte ki a család nevében a kiállításért
Fotó: Bakos László / Forrás: Nool

Molnárová Roberta, Gács alpolgármestere úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen nagy jelentőségű város, mint Salgótarján egy kis önkormányzat, Gács együttműködését választotta. Az alpolgármester reméli, hogy e partnerségi pályázat erős alapjait képezi a további együttműködéseknek, amelyek nem csak településeik, hanem a teljes nógrádi régió fejlesztéséhez járulnak hozzá.

Fekete Zsolt polgármester kiemelte, az elsődleges céljuk az volt, hogy a szlovák partnerrel közösen, a határ mindkét oldalán egy-egy nógrádi kötődéssel is rendelkező kiváló festőművész alkotásain és örökségén alapuló kiállítást hozzanak létre. Így Gácson Csontváry Kosztka Tivadarhoz kapcsolódóan alakítottak ki emlékházat, Eresztvényben pedig Mustó János munkássága előtt tisztelegnek.

Izgalmas foglalkozásoknak adhat helyet

– Mindkét helyszínen, leromlott állagú, de a kulturális örökség részét képező épületet újítottak fel. A Dornyay Ház kiemelt helyet foglal el Salgótarján helytörténeti örökségében. Egyike azon kevés építészeti emlékeinknek, amelyek több történelmi korban is jelképpé váltak. Az itt lévő kiállítások magas színvonalú létrehozásában nagy szerepet vállalt a Dornyay Béla Múzeum szakmai közössége. A tárlat mellett pedig helyet kapott az épületben a Magyarországi Kárpát Egyesület tevékenységével és a ház történetével foglalkozó terem, valamint a losonci Nógrád Múzeum segítségével felvidéki festőknek is szentelünk egy kiállítást – fejtette ki Fekete Zolt.

Fekete Zsolt szerint az ingatlan izgalmas foglalkozásoknak is helyt adhat
Fotó: Bakos László / Forrás: Nool

Hozzátette: a '30-as évek stílusával berendezett turistaszállást idéző Dornyay-emlékszobában Dornyay Béla munkássága előtt tisztelegnek. A természetbúvár szoba pedig izgalmas foglalkozások helyszíne lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezen túlmenően a nyáron megkezdett külső tereprendezési munkálatok ősszel tovább folytatódnak.

Fekete Zsolt hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel Gácson és Salgótarjánban is, olyan épített örökséget lehet megőrizni, amely a helyben élők számára fontos, kulturális értékeket képvisel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában