Összetartozás

2023.06.04. 15:50

Trianon-maratonnal emlékeztek a futók Ipolytarnóc és Balassagyarmat között

A trianoni békediktátum 103. évfordulóján 1920 méteres emlékfutást szerveztek Ipolytarnóc és Balassagyarmat között vasárnap.

G. P.

Komoly kihívás várt a futókra

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Idén e szakaszon második alkalommal szervezték meg a Juhos Gábor Trianon-maratont, ahol mind fiatalok, mind pedig idősebbek teljesítették a távot. A futással egyrészt emléket kívánnak állítani Juhos Gábor nagyszerű hazafias és sportolói teljesítményének, aki Trianon 100. évében – 2020-ban – negyven nap alatt egyedül körbefutotta a megcsonkított Haza határát, úgy, hogy minden nap legalább egy maratoni távolságot megtett. Másrészt a szervezők a futással rá szeretnék irányítani a figyelmet a magyarság ellen elkövetett nemzetgyilkossági kísérletre. 

A Trianon-maraton több mint negyven kilométeres távjának több ipolytarnóci is nekivágott, az elszánt résztvevők a helyi templomtól rajtoltak el. Gál István, Ipolytarnóc polgármestere, egyben a rendezvény egyik védnöke érdeklődésünkre elmondta: a félmaratonra – 21 kilométer – a nevezők Szécsényben, a pöstényi bekötő úttól indultak, míg az 1920 méteres futamot Balassagyarmat központjában futhatták le az érdeklődők. A település vezetője rámutatott: Trianonnak nagy elszenvedője volt Ipolytarnóc is, hiszen a döntés családokat szakított el egymástól. A futás apropót ad a közös emlékezésre.

A verseny a Magyarok Világszövetsége, a legnagyobb magyar civil szervezet rendezi meg minden évben – június 4- én – azokon a szakaszokon, amelyeket Juhos Gábor is érintett. Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a szakasz fővédnöke, míg főszervezője Medvácz Lajos, Balassagyarmat egykori vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában