Esemény

2023.06.07. 19:18

„Települések két keréken” – Révész Máriusz is előadást tartott a gyarmati műhelynapon

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár megbízásából és személyes védnöksége alatt, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet „Települések két keréken” elnevezéssel kerékpáros műhelynapot rendezett a Cserhát vonzáskörzetéből meghívott polgármestereknek, egyesületeknek és szakembereknek szerdán Balassagyarmaton, a Városháza dísztermében.

Lászlók Judit

Révész Máriusz is elmondta gondolatait az eseményen

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Korábban két alkalommal tartottak „Települések két keréken” kerékpáros műhelynapot. Azonban Révész Máriusz államtitkár jóvoltából idén még négyet fognak, elsősorban az adott térség településvezetőinek és a szakemberek számára. Ennek egyik állomása volt Balassagyarmat.

Az eseményen Csach Gábor, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: reméli, hogy az időjárás is engedi és a program zárásaként a kerékpáros bejárás során megtekinthetik majd a hamarosan elkészülő és talán az ország egyik legszebb városi tanösvényét

Ezután Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője vette át a szót, aki hangsúlyozta a fórum fontosságát, hiszen ezáltal, akár a Cserhát és a Börzsöny szűkebb hazánk jelentős turisztikai attrakciójává válhat. Mint mondta: a kerékpározás során egyre inkább felmerül a települések részéről az igény, hogy ehhez hozzákapcsoljanak különböző turisztikai attrakciókat, fejlesztéseket. 

Ezt követően Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár megtartotta nyitóelőadását. Mint mondta: Balassagyarmatra azért esett a választásuk, mert itt van az ország 1. Kerékpármúzeum, tovább mindig nagy szeretettel fogadják őt a településen, valamint fontos küldetésüknek érzik, hogy a Nógrád vármegyéhez hasonló, hatalmas potenciállal rendelkező vidéki helyszínekre is felhívják a figyelmet. 

– A kormány célkitűzése az, hogy a legélhetőbb országok közé tartozzunk, ennek nagyon fontos feltétele, hogy éljünk és ne haljunk meg ideje korán. Az én feladatom az, hogy megteremtsük az egészséges életmód és a rendszeres mozgás feltételeit – fogalmazott az államtitkár. Majd kifejtette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészségügyi állapotunkra ható faktorokban az egészségügyi ellátórendszer mindössze 18 százalékot tesz ki, 20-ban a környezetünk, 25-ben a genetikai állományunk, 37 százalékban pedig az életmódunk felel az egészségügyi állapotunkért. Ehhez képest rengeteget költünk egészségügyi ellátórendszerre, míg arra, hogy a megfelelő életmódra ösztönözzük az embereket alig. Miközben utóbbi kétszer akkora mértékben határozza meg az életmódunk, mint az egészségügyi ellátórendszer.

– Az Eurobarométer felmérésében a megkérdezett magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem sportol, további 15 pedig nagyon ritkán. Nemzetközi összehasonlításban Finnországban ez a szám mindössze 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék. Öt évvel ezelőtt ez a szám 6 százalékkal kevesebb volt. Ráadásul az elmúlt öt esztendő alatt a második legnagyobb mértékben növekedett az elhízottak aránya Magyarországon. Így 4,7 százékkal több az elhízott ember ma az országban, mint öt éve – mondta Révész Máriusz. Hozzátette: a Global Observatory for Physical Activity adataiból kiderül, hogy Magyarországon a halálozások 9,7 százaléka a mozgáshiányos életmódra vezethető vissza. Ezek szerint az országban naponta 32 ember azért hal meg, mert nem mozog eleget. A várható élettartamra vonatkozó európai uniós adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy messze el vagyunk maradva az uniós átlagtól.

Kiemelte továbbá: az aktív életmód stratégia elkészítésére felkérték dr. Lacza Gyöngyvért, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rekreáció Tanszék vezetőjét. Az aktív életmód stratégiát pedig Monspart Saroltáról, a Nemzet Sportolójáról nevezték el, aki a mozgás népszerűsítésének a nagykövetévé vált. A program pedig mindenkit igyekszik megszólítani, ehhez azonban összefogásra van szükség. Mindezek mellett az előadáson szó esett még a Nemzeti Kerékpáros Stratégiáról is, amelynek célja a kerékpáros közlekedés és a kerékpáros turizmus népszerűsítése. Ehhez pedig szeretnének létrehozni egy kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatot. Ugyanakkor az is fontos, hogy holland és dán minta alapján csökkentsék a városokon átmenő forgalmat. 

A műhelynap további részében a jelenlévők különféle előadásokat hallhattak. Ezek után pedig az érdeklődők kérdezhettek is az elhangzottakkal kapcsolatban, illetve javaslatokat is tehettek. A rendezvényt végül egy közös kerékpározással zárták a városban, ahol megnézték az ezzel kapcsolatos befejezett, vagy éppen készülő beruházásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában