Ajándék

2023.06.04. 17:43

Petőfi körtefáját ültették el a romhányi plébánia kertjében

A Nemzeti Összetartozás Napján ültettek el egy körtefa csemetét Romhányban, a katolikus plébánia kertjében.

Hegedűs Henrik

A rendezvényen a szentmisét követően a szomszédos templomból a Romhányi Dalárda énekes felvezetésével indult el a menet a helyszínre, ahol a községből elszármazott dr. Zagyvai Gergely, a soproni egyetem docense mondott beszédet. Kiemelte, több szempontból is komoly fontosságú ez az ültetés.

Egyrészt Petőfi Sándor emlékére tisztelgett, aki utolsó éjszakáját 1849 júliusában a ma elültetett oltványnak a közvetlen ősét jelentő körtefa alatt töltötte, illetve méltó módon fejet kell hajtani a településről elszármazott, és a százhetvenöt évvel ezelőtti szabadságharcban szintén harcolt nemzetközi hírű pomológus, gyümölcsnemesítő Bereczki Máté előtt, aki igencsak jeleskedett a magyar gyömölcsészet fellendítésében, és gyümölcsfajták leírásával megteremtette a magyar pomológiai szakirodalmat.

A tudós hozzátette, a történelmi Magyarországon számos helyen találni olyan területet, ahol hírneves hazai hagyományos gyümölcsfajtákkal lehet találkozni, amelyek megmentéséért aktívan tenni kell a jövőben is. Az esemény végén Molnár András diakónus szentelte meg az új körtefát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában