Élővilág

2023.06.02. 19:26

Közel ötszáz csemete szerzett élményeket a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetismereti napján (fotók)

Ipoly-völgy kincsei címmel terepi természetismereti napot tartott a minap a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a környékbeli általános iskolás és óvodás gyermekek számára Ipolyvece határában.

L. Zs.

Ipoly-völgy kincsei címmel terepi természetismereti napot tartottak Ipolyvecén

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

– Évek óta zajlik ez a programunk a környékbeli iskolákkal és óvodákkal együttműködve, nekik szeretnénk bemutatni a nemzeti parkot. A helyszín a legmagasabb védettségi besorolásba tartozik, mivel az Ipolynak ez a szakasza, Hont és Balassagyarmat között szabályozatlan, így természetes állapotában folyik. Itt szeretnénk bemutatni a gyerekeknek, hogyan mozgunk ezen a területen, miért védett, milyen élővilággal találkozhatnak errefelé – mondta el portálunknak Szontaghné Mosoni Dóra, a Duna-Ipoly Nemzeti Park projekt kommunikációs referense, a program szervezője.

Hozzátette: a szomszédos történelmi emlékhely, a Drégely vára is kapcsolódik ehhez a területhez, aminek történetét játékos formában szintén megismertették a gyerekekkel.

– Tematikus programokat tartunk, standokon és állomásokon ismerkedhetnek meg az nemzeti park területén élő állatokkal és növényekkel a fiatalok. Természetismereti feladatok és játékok, kézműves programok, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ interaktív foglalkozásai, megmászható szénabálák, mezőgazdasági gépbemutató, illetve madármegfigyelés is várja az idelátogatókat – ismertette a szervező.

Kiemelte továbbá, hogy az Ipoly élőlényeinek vizsgálatát a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág Vízibuszának segítségével kivetített nagyító alatti megfigyeléssel és fajmeghatározással is bemutatják az érdeklődőknek.

Szontaghné Mosoni Dóra hangsúlyozta: a környezetvédelemre is felhívják a figyelmet, hogyan óvják a vizeinket, hogyan éljünk úgy, hogy ne terheljük a környezetet. – Szándékosan nem helyeztünk ki szemétgyűjtőket, hiszen arra próbáljuk rávezetni a gyerekeket, hogy amit kirándulásra hoznak, azt vigyék is el magunkkal és ne dobják el – tért ki rá a szervező.

A vizek és mezők, valamint a helyi történelem témájával az egész napos rendezvényen mintegy ötszáz környékbeli általános iskolás és óvodás ismerkedett meg a Life4Oak Forests projektnek köszönhetően. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában