Könyvtáros szakma

2023.06.07. 20:34

Egyedibb és ünnepibb programokkal készül a könyvhétre a salgótarjáni bibliotéka

Csütörtökön nyitja meg kapuit a 94. Ünnepi Könyvhét a közönség előtt Salgótarjánban. A többnapos eseménysorozaton egyaránt visszaköszön majd a Madách 200, illetve a Petőfi 200 emlékév, de zenés emlékműsor és családi mókatár is színesíti majd a programokat.

Veres Edina

Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

Immár 94. alkalommal szervezik meg az Ünnepi Könyvhét nevű programsorozatot, amelyhez országszerte több település is csatlakozott, így például – a hagyományoknak megfelelően – Salgótarján is.

Molnár Éva, a helyi Balassi Bálint Könyvtár igazgatója elmondta: az Ünnepi Könyvhét a könyvtárosok egyik legkiemelkedőbb szakmai programja. – Ilyenkor kicsit emelkedettebben gondolkodunk a programjaink, illetve a rendezvényeink kapcsán. Igyekszünk egyedibb, ünnepibb, illetve a hagyományostól eltérőbb módon és formában várni az olvasást kedvelő látogatóinkat – mutatott rá a könyvtárigazgató, aki azt is elárulta, hogy számukra még különlegesebbé teszi a könyvhetet egy jeles évforduló, ugyanis idén 35 éves a Balassi Bálint Könyvtár jelenlegi épülete. Végül Molnár Éva a programokkal kapcsolatban is megosztotta gondolatait.

– A könyvtár által kiadott Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat ebben az évben új vendégfőszerkesztővel, új köntösben és tartalommal jelenik meg. Az összevont lapszám kapcsolódik a Madách 200 emlékévhez, így abban számos helyi kiválóság emlékezik meg Madách Imréről – fejtette ki a bibliotéka igazgatója.

Hozzátette: Az ember tragédiája című mű írójáról szóló program mellett az érdeklődők Madách Imre leszármazottjának előadásán is részt vehetnek. Ezentúl a Petőfi 200 évhez kapcsolódó díjkiosztó ünnepséget is tartanak, de a salgótarjáni könyvhetet zenés emlékműsor, családi mókatár is színesíti.

Ünnepi Könyvhét a programok tükrében

A 94. Ünnepi Könyvhét városi megnyitóján, azaz június 8-án, csütörtökön 11 órától Molnár Éva és Fekete Zsolt, a város polgármestere köszönti az egybegyűlteket, majd a salgótarjáni eseménysorozat az ünnepi programokkal folytatódik. A könyvhetet dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Palócföld folyóirat megbízott főszerkesztője nyitja meg a Gondolataink a könyvtárban, avagy megy-e Madách által előbbre a világ? címet viselő előadásával. Ezután bemutatják a közönségnek a Palócföld folyóirat Madách Imre emléke előtt tisztelgő, összevont lapszámát, illetve 16 óra 30 perctől a vendégek a neves író boldog éveinek helyszínéről, Csesztvéről hallgathatnak meg egy szubjektív emlékezést a Madách és Márai család egy tagjától. Ez utóbbi program vendége Grosschmid Péter lesz.

Egy nappal később, azaz június 9-én, pénteken 16 óra 15 perckor tartják meg a Szavaljunk Petőfit! online versmondó program értékelőjét és díjátadóját. Mintegy háromnegyed órával később már a Petőfi Sándor dalai – Petőfi 200 című interaktív zenés előadáson vehetnek részt kicsik és nagyok, a verset és a zenét kedvelők egyaránt. A dallamokat, a ritmust és a hangulatot a Kreatív Zenei Műhely tagjai biztosítják.

Június 10-én, szombaton 10 órától a Családi mókatár kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt kikapcsolódási lehetőséget. A fiatalokra játékok, mesék, robotika, arcfestés, meglepetés és ajándék is vár. A Balassi Bálint Könyvtár fiókkönyvtárai közül több is csatlakozik a 94. Ünnepi Könyvhét programjaihoz.

A Zagyvarónai Fiókkönyvtárban június 8-án, csütörtökön 16 órától az érdeklődők egy családi társas délutánon vehetnek részt, míg a Rónafalui Fiókkönyvtárban szombaton 11 órától A kis Ida virágai címmel tavaszi meseolvasással és virághajtogatással készülnek a látogatók számára.

Mindemellett a könyvhét idején, azaz csütörtöktől egészen szombatig az olvasóközönség a Balassi Bálint Könyvtár előtt kialakított KönyvtárTerasz sátraiban könyvvásárt és játékos formában kínált könyvtári szolgáltatásokat talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában