Árvíz

2023.05.19. 17:45

Több tízmilliós a villámárvíz okozta kár Nógrádsipeken: adománygyűjtésbe kezdett az önkormányzat

Mint arról portálunk beszámolt, háromszáz ingatlant és hatszáz embert veszélyeztetett szerdán a villámárvíz Nógrádsipeken. A károk felmérése jelenleg is zajlik, előreláthatólag több tízmillió forintra lesz szükség a település rendbetételéhez. Ezért az önkormányzat a lakosok támogatására és az árvízvédelemmel kapcsolatos teendők elvégzésére adománygyűjtést szervez.

Lászlók Judit

Háromszáz ingatlant és hatszáz embert veszélyeztetett szerdán a villámárvíz Nógrádsipeken

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Vizi Zoltán, a község polgármestere portálunknak elmondta: legutóbb 2005-ben volt villámárvíz Nógrádsipeken. Akkor még nem volt záportározó, azonban szerencsére csak nyugati irányból jött a víz. Szerdán viszont a falut körbeölelő hegyekből szinte egyszerre érkezett meg a községbe a nagy mennyiségű csapadék. Szerencsére sérülés nem történt, de néhány lakost, így is ki kellett telepíteni az otthonából az árvíz levonulásáig. 

– A károk felmérése jelenleg is zajlik, sajnos azonban valószínűleg több olyan lakos is van, aki nem rendelkezett biztosítással, illetve az anyagi helyzete nem engedi meg a keletkezett veszteségek helyreállítását. Számunkra fontos lenne az ő támogatásuk, viszont az önkormányzat szociális keretéből erre a célra nagyon keveset tudnánk fordítani. Ezen kívül rengeteg olyan költség merült fel az árvízvédelemmel kapcsolatban, amelyet sem a vis maior, sem egyéb támogatásból nem tudunk finanszírozni. Ezért gondoltunk arra, hogy egy adománygyűjtést szervezünk az árvízkárosultak részére, illetve a árvízvédelemmel kapcsolatos teendők ellátásáért – mondta a polgármester. Kifejtette továbbá azt is, hogy az elmúlt években négy külterületi utat sikerült felújítaniuk különböző pályázati támogatásokból, amelyek most gyakorlatilag tönkrementek. A Pince-hegyre vezető út fele például beomlott, így az ott lévő földterületeket egyáltalán nem lehet megközelíteni. Végül kitért arra is, hogy számszerűsítve mekkora károkat okozhatott az árvíz. 

– Úgy gondolom, hogy csak a település belterületét tekintve olyan 50 és 100 millió forint közötti lehet a kár, de az is megtörténhet, hogy alábecsülöm. A veszteségek leginkább a közterületeket érintik. Tönkrementek a járdák, több út aszfaltja sérült, illetve a Tündérparkban is jelentős a kár. Egy önkormányzati ingatlant pedig még meg kell néznünk egy szakemberrel, ugyanis a háznál vízátfolyás történt – fogalmazott a polgármester, aki szerint egyelőre nem tudják miből és hogyan fogják mindezeket helyreállítani.

Azok, akik szeretnék támogatni az árvízkárosultakat, vagy segíteni a település helyreállítását, most megtehetik. Nógrádsipek Község Önkormányzata a pénzbeli adományokat az alábbi számlaszámra várja: 11741062-15451361. IBAN: HU37 1174 1062 1545 1361 0000 0000

A közleményben kérik, hogy tüntessék fel: „Árvízkárosultak javára” vagy „Árvízveszély elhárítása”!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában