Emlékakció

2023.05.18. 14:38

Négy hétvégén át emlékeztek a lengyel katonákra az Ipoly völgyében

Az Ipoly Honismereti, Kulturális, Túra és Sport Egyesület „Menekültek Útja” szolidaritási emlékakciót szervezett, amelynek keretében számtalan megemlékezést és programot valósított meg az Ipoly mentén. Az akció múlt hétvégén Vámosmikolán emlékműavatással, majd Ipolyhídvégen szentmisével zárult.

E-L. Zs.

Emlékköveket avattak fel Vámosmikolán

Fotó: Beküldött

Az Ipoly folyó völgyében  – a  második világháború idején 21 laktanyában elhelyezett – menekülő lengyel katonák emlékére kezdeményezett történelmi-, kulturális-, túra- és sporteseményeket az Ipoly folyó mindkét oldalán a balassagyarmati egyesület. Elsősorban az érintett településeken és a kapcsolódó helyszíneken tartottak megemlékezéseket.

– Célunk a nemzetek, civil szervezetek és polgárok határokon átívelő kapcsolatainak az erősítése a közös európai történelem, kultúra és az európai identitás révén. Dr. Koczó József helytörténész kutatásai alapján kiderült, hogy 21 laktanyában helyezték el a menekülteket, ezért tartottunk megemlékezéseket hétköznapi civil emberek közreműködésével négy hétvégén keresztül – mondta el portálunknak Olexa Miklós, az egyesület elnöke.

Gyalogos, buszos, illetve kerékpáros zarándoklatokat szerveztek az érintett települések laktanyáihoz, koszorúzással tisztelegtek az emlékhelyeken, valamint emléktáblát helyeztek el és történelmi előadásokkal elevenítették fel az akkori eseményeket.

 A projekt múlt hétvégén Vámosmikolán zárult, ahol ünnepélyesen emlékkövet avattak a korabeli események kiemelkedő hétköznapi hőseinek – Jan Stolarsky, Steinhorn Lajos, Csikós Ilona és Varjú Ilonka – tiszteletére. 

– Ők személyesítik meg a lengyel menekülteket, illetve a számukra segítséget és menedéket nyújtó magyarokat – ismertette Olexa Miklós. Arra is kitért, hogy az ő családtagjai is nagyban kivették a részüket a segítségnyújtásban, pékmesterként élelmet biztosítottak a menekülteknek. A záró megemlékezésen az ő nevüket is feltüntetve avatták fel az emlékköveket Vámosmikolán.

 – A megemlékezők sorában jelen volt többek között Gzregorz Lubczyk, Lengyelország egykori magyar nagykövete, Jan Stolarski családtagjai Lengyelországból, Bárdi Alex polgármester, több mint ötven balassagyarmati és környékbeli civil, a Budapesten és az Esztergomban élő lengyelek, valamint a felvidéki Csedmadok szervezete is. A koszorúzást ünnepi beszédek és kulturális program is követte – ismertette Olexa Miklós.

A szombati programot másnap egy emlékmise követte Ipolyhídvégen, a katolikus templomban, amit a menekülő lengyel hadsereg katonáiért ajánlottak fel. A szertartáson az ipolybalogi Szent Korona Kórus teljesített zenei szolgálatot. 

– Ma nagyobb szükség van az egymás iránti szolidaritásunkra, mint bármikor, mivel a minket körülvevő világ a szomszéd országban zajló háborúval, a jelenlegi összezavarodott politikai és társadalmi állapotával veszélybe sodorja a mi kis békés világunkat itt, az Ipoly völgyében is. Nem politizálunk, mi csak a vidékünkön 1000 év alatt felépített történelmi, civil, emberi kapcsolatainkat kívánjuk megőrizni és fejleszteni– hangsúlyozta Olexa Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában