Jegyzet

2023.05.20. 10:58

Még jobb?

Képességeink fejlesztése fontos a karrierünk szempontjából - Ember-Lukács Zsófia gondolatait olvashatják a témában.

E.-L.Zs.

Felismerjük, vagy sem, de mindannyian rendelkezünk olyan képességekkel, amelyek még kiaknázatlanul rejtőznek bennünk. Folyamatosan tudunk fejlődni, tanulni és képesek vagyunk feszegetni a határainkat. Munkámból adódóan az információáramláshoz a kommunikáció a legfontosabb. Azonban úgy gondolom, hogy ehhez még számtalan olyan dolog társul, amit, ha nem fejlesztek, akkor a beszéd, vagy az írás kevés lenne. Önismeret, célkitűzés, tanulás, gyakorlás, kitartás, s még sorolhatnám, hogy a szakemberek szerint mi a siker kulcsa. Korábban egy asszertív kommunikációs tréningen új mutatókkal ismerkedtem meg és kiderült, hogy nem az IQ-teszten elért pontszám az egyik legjobb jóslója a teljesítménynek. Rávilágítottak az EQ, érzelmi intelligencia szerepére is, arra, hogy milyen személyközi, kapcsolatteremtő készségeink vannak, amit a mindennapokban használunk, de talán nem is gondolunk arra, hogy mekkora szerepe van. 

A háború és a válságok korában még ennél is nagyobb hangsúlyt kaphat az AQ tényező, ami azt mutatja meg, hogy mennyire tudunk megbirkózni a minket érő nehézségekkel, problémákkal, képesek vagyunk-e előnyt kovácsolni az akadályokból. Sok olyan szituációval találkozom, amikor be kell látnom, hogy hiába szerettem volna, de nem tudtam irányítani a helyzetet. Fontos, hogy tudjunk felelősséget vállalni, és ne másokat hibáztassunk a gondjainkért, szükség esetén merjünk segítséget kérni, őrizzük meg a hozzáállásunkat. Mindezek mellett a motiváció sem hiányozhat.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában