Nool.hu videó

2023.05.28. 19:37

Felelevenítették a pünkösdi hagyományokat Hollókőn (videó)

Hollókő ragaszkodik hagyományaihoz és népszokásaihoz, ezek közé tartozik a pünkösd is.

Lászlók Judit

A pünkösdi királylány beöltöztetése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

Ennek megfelelően vasárnap felelevenítették a régi népszokásokat az Ófaluban, a programok hétfőn is folytatódnak

A vasárnapi műsor ezúttal is számos látogatót vonzottak a településre. Az érdeklődők megtekinthették a pünkösdi áldásosztást, a Hollókői citerazenekar fellépését és Bukovics János mesemondó előadását, valamint kézműves és gasztronómiai vásár is várta őket. Emellett megtekinthették a pünkösdi királylány felvonulását is az Ófaluban. 

A hagyományok szerint sok helyen pünkösdi királylányt választottak a kislányok közül, aki díszes menet élén járta be a falut házról-házra; vonulásuk során a gyönyörű népviseletbe öltözött lányok énekeltek és táncoltak. 

Felelevenítették a pünkösdi hagyományokat Hollókőn
Az Ófalut bejáró leányok énekeltek és táncoltak
Fotó: Lászlók Judit / Forrás: Nool.hu

Szabó Csaba, a település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, immár 15 éve rendeznek programokat a pünkösdkor. Mint mondta, a hitéleten kívül az ünnep arról is szólt, hogy az emberek összegyűltek, illetve énekeltek és táncolta. Bár a szokást manapság már csak megidézik, de igyekeznek a lehetőségeik szerint a legjobban megőrizni a hagyományt. 

A polgármester beszámolt a hétfői programokról is. 

– Pünkösd hétfőn megrendezzük a Pünkösdi Várnapokat is a felújított Hollókői várban. A nap folyamán Szent László Vitézei fegyveres bemutatót tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a vár udvarán. Emellett a résztvevőknek lehetőségük lesz kipróbálni a középkori fegyvereket, illetve felpróbálni a középkori ruhákat. A Mágus és a hollók szövetsége – a Hollókői vár legendája című színdarabot is megtekinthetik az érdeklődők két felvonásban a vár előtti területen – mondta Szabó Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában