Nool.hu videó

2023.05.29. 20:00

Apostoli nuncius mutatta be a misét a szentkúti kegyhelyen (fotók, videó)

Pünkösdi búcsún vehettek részt a Mátraverebély-Szentkútra látogató hívek és zarándokok a hosszú hétvége mindhárom napján. Ma Michael W. Banach érsek, budapesti apostoli nuncius tartott szentmisét, amelynek keretében a házastársak megújíthatták egymásnak tett fogadalmunkat.

Gulyás Edina

Michael W. Banach érsek, budapesti nuncius prédikál Mátraverebély-Szentkúton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

– Pünkösd hétfőjén szeretettel köszöntök minden zarándokot határokon innen és túlról itt, Mátraverebély-Szentkúton – üdvözölte az egybegyűlteket Orosz Lóránt, a nemzeti kegyhely ferences vezetője – A mai szentmisét Michael W. Banach érsek atya, budapesti nuncius mutatja be, aki lengyel származású amerikai, és már sokfelé szolgálta az anyaszentegyházat: Rómában, Óceániában, Afrikában és most itt, Magyarországon.

Apostoli nuncius mutatta be a misét a szentkúti kegyhelyen
Sokan zarándokoltak el a kegyhelyre, közülük többen házastársi fogadalmukat is megújították
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Nagy öröm számomra, hogy ma délelőtt önökkel ünnepelhetem pünkösd napját és Máriát, az egyház anyját a neki szentelt nemzeti kegyhelyen – fogalmazott prédikációjában Michael W. Banach. – Boldogsággal tölt el, hogy a pápa személyes képviselője lehetek Magyarországon. Mert ez az, amit egy apostoli nuncius tesz. Ferenc pápa üzenetével fordulok önökhöz: Isten szeret benneteket. 

Mint mondta, Magyarország azon kevés országok egyike, ahol Szent II. János Pál pápa kétszer is járt. A mai napig Magyarország az egyetlen ország, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogatott. Ezek a látogatások annak a különleges gondoskodásnak a jelei, amelyet a pápa Szent Péter utódjaként tanúsít Magyarország és az itt élők iránt. 

– A szentlélek megtanít minket arra, hogy befogadó otthon legyünk, elválasztó falak nélkül. A világi szellem ezzel szemben arra kényszerít bennünket, hogy csak a saját problémáinkra és érdekeinkre koncentráljunk. A szentlélek arra hív, hogy felejtsük el magunkat, legyünk nyitottak mindenki felé – idézte fel Ferenc pápa tavaly megfogalmazott pünkösdi gondolatait.

Apostoli nuncius mutatta be a misét a szentkúti kegyhelyen
A szabadtéri misézőhely a pünkösd hétfői szertartáson
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: ma, ezen a Máriának szentelt nemzeti kegyhelyen azt az igazságot akarjuk ünnepelni, hogy misszióra vagyunk hivatottak. És hogy Mária édesanyaként mindig ott van számunkra. Egyházunknak égető szüksége van mindannyiunk tanúságtételére. A misszió mindannyiunk feladata, mindannyiunknak van valamilyen küldetése. Mária megmutatja hogyan felfedezzük fel sajátos küldetésünket az egyházban. 

A szentmisében, a hagyományoknak megfelelően áldást szállt a jubiláns házaspárokra és mindazokra, akik szerették volna megújítani egymás iránti fogadalmukat, majd körmenettel zárult az istentisztelet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában