Nool.hu videó

2023.05.28. 18:08

A tűzoltók és a különleges mentők munkájával ismerkedtek a gyerekek Gyarmaton

Gyereknap alkalmából május 28-án, vasárnap ismét kinyíltak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, így a csemeték testközelből is megismerkedhettek a lánglovagok munkájával és eszközeivel. Balassagyarmaton a legkisebbeket az Ipoly-völgyi Különleges Mentők is várták.

L.Zs.

Az apróságok kipróbálhatták a tűzoltóautó vezetőfülkéjét is

Forrás: Nool.hu

Fotó: L. Zs.

Vasárnap délelőtt, 10 órától egészen 16 óráig Balassagyarmaton is várták az érdeklődőket a Baltik Frigyes úti hivatásos tűzoltó laktanyában. A lánglovagok többállomásos programokkal készültek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az első állomásra egy lépcső vezetett az épület alá, ahol a légópince múzeum érdekességei tárultak a látogatók elé. Az 1983-ban épült közel 65 négyzetméteres helyiségbe lépve hatalmas gyűjtemény látható. Az összeállításon többek között a korabeli kommunikációs eszközöket, gázálarcokat, a jelenleg is működő szellőzőrendszert, vegyi és sugárvédő eszközöket mutatták be a katasztrófavédelem munkatársai.

A második állomáson ajándékokkal várták a gyerekeket és kivetítve mutatták be a balassagyarmati tűzesetek, mentések, káresemények fotóit, amelyet ámulattal néztek a legkisebbek és a felnőttek is. A harmadik állomás a tűzoltóparancsnokság mindennapi életébe engedett betekintést. Kinyíltak az ajtók a pihenőszobában, konditeremben, konyhában, ügyeleti helyiségben és a tűzoltórudat is közelről szemlélték a gyerekek.

A tűzoltók és a különleges mentők munkájával ismerkedtek a gyerekek Gyarmaton
Az érdeklődők bepillantást nyertek a tűzoltók mindennapjaiba is
Fotó: L. Zs. / Forrás: Nool.hu

A legnagyobb érdeklődést a járművek és a felszerelések övezték, ahol a felnőttek is magukra ölthették a súlyos bevetési védőruházatot, a gyermekek pedig szabadon beleülhettek bármelyik hatalmas tűzoltóautóba. Ez idő alatt próbariasztásokon keresztül mutatták be, mi történik, amikor tűz-, illetve balesethez riasztják őket.

Mindezeken túl Balassagyarmat önkéntes szervezetével, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőkkel is megismerkedhettek a látogatók. A mentőfelszereléseket bátran próbálgatták a gyerekek és olyan érdekességeket is megtekinthettek, mint például a vízi, illetve a helikopteres mentéshez szükséges speciális mellények, sisakok, hordágyak.

A tűzoltók és a különleges mentők munkájával ismerkedtek a gyerekek Gyarmaton
A védő- és mentőfelszereléseket is kipróbálhatták a gyerekek
Fotó: L. Zs. / Forrás: Nool.hu

Mint arról korábban beszámoltunk: Nógrád vármegyében a hét hivatásos tűzoltóság mellett 12 önkéntes tűzoltó egyesület is fogadta a lánglovagok munkája iránt érdeklődő kicsiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában