Jegyzet

2023.05.18. 12:10

A medve nem játék

Nem lehet már a szőnyeg alá söpörni a medvegondokat - Gulyás Edina gondolatai a témában.

Gulyás Edina

„A sör nem ital, a medve nem játék, az asszony nem ember” – tartja egy székely eredetű közmondás. Nos, ezen állítás első és utolsó kijelentésével vitatkoznék, de igazából számomra jelenleg a mondat középső része az érdekes. Annak fényében, hogy egyre többször hallani medvemegfigyelésekről Nógrádban is. Számos alkalommal „buktatta már le” az erdei vadetetőkön lakmározó mackókat a vadkamera, szóval kétség sem férhet hozzá, hogy egyre inkább otthon érzik magukat szűkebb hazánk erdeiben. A fentieket tudomásul véve már nem nagy esélyt látok arra, hogy idén egyik kedvenc időtöltésemnek, a gombászásnak hódolnék. Egy minapi bejegyzés azonban a közösségi oldalon már aggodalomra adhat okot. Abban arról számolt be egy nógrádi gazda, hogy törzskönyves juhai sérültek meg, feltehetőleg a medve portyázása miatt. A kár jelentős, és további támadásoktól tartanak. 

Lehet vitatkozni arról, hogy valóban a nagyvad esett-e neki a nyájnak. A felelősökről is mindenkinek megvan a véleménye, persze mint mindig, az ilyen esetekben is megy az egymásra mutogatás. A gazdák pedig állnak kétségbeesetten és igazából nem tehetnek szinte semmit a megmaradt juhok és más haszonállatok védelmében. A helyzetet komolyan kell venni minden érintettnek, nem lehet már a szőnyeg alá söpörni azt. Persze a pánikkeltés sem vezet sehova. Ideje megtanulnunk, amit a székelyek már tudnak: a medve nem játék! Mert úgy néz ki, hogy együtt kell élnünk velük...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában