Emlékérmek

2023.05.17. 17:28

A legnehezebb időkben is helytálltak: elismerték a nógrádi orvosok, egészségügyi intézmények munkáját (fotók)

Nógrád Vármegye Védelméért emlékérmeket adtak át szerda délután a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal szervezésében, amelynek a salgótarjáni Megyeháza adott otthont.

Nagy Orsolya

Hat ember és intézmény kapott emlékérmet a járvány kezelésében és kiemelten a védőoltások szervezése érdekében végzett tevékenységükért

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A koronavírus-járvány ideje alatt, a 2020-2022 közötti időszakban az akkor még megye lakosságának egészségvédelme érdekében különböző szervezetek, személyek nehéz körülmények között teljesítették feladataikat. A védelmi bizottság éppen ezért tavaly úgy határozott, hogy ilyen és ehhez hasonló áldozatvállalást tanúsító emberek, illetve szervezetek részére megalapítja a Nógrád Megye Védelméért elnevezésű emlékérmet, és ennek adományozásával köszöni meg ezen személyek kiemelkedő munkáját.

Az új koronavírus-járvány időszakában a Nógrád megyében lakók életének és egészségének védelme érdekében végzett kiemelkedő és áldozatos munkájáért a véleményező bizottság döntése alapján összesen hat ember és intézmény kapott emlékérmet a járvány kezelésében és kiemelten a védőoltások szervezése érdekében végzett tevékenységükért.

Az átadó ünnepségen dr. Szalai János alezredes, a Nógrád Vármegyei Területi Védelmi Bizottság védelmi titkára elmondta, hogy a 2020 elején induló új koronavírus-járvány hatalmas kihívást jelentett a társadalom minden szereplőjének az egész világon, de elsősorban az egészségügyi szolgáltatók és a szakemberek néztek szembe folyamatosan a járvány okozta terhekkel.

– Kezdetben az ellátások megszervezése, átszervezése okozott gondot és megoldandó feladatot, majd később az oltások lebonyolítása. Mindezek mellett pedig a lakosság felé való kommunikáció, a folyamatosan változó protokolloknak való megfelelés is kihívást is jelentett. A járvány kezelése csak úgy lehetett sikeres, hogy az egészségügyi szolgáltatók együttműködtek egymással, a hatóságokkal és a társszervekkel – közölte dr. Szalai János.

Hozzátette: mindenki tudta, hogy a legjobb megoldás a védőoltások alkalmazása lesz, csak ez adott reményt arra, hogy valaha ezt a járványt legyőzzük, de még most sem mondhatjuk, hogy teljesen túl vagyunk rajta, azonban lassan talán visszatérhetünk a régi életünkhöz.

A védelmi titkár kiemelte, hogy a járvány ideje alatt nagy szükség volt az egészségügyi szakemberek elhivatottságára, arra a hozzáállásra, hogy bár rendkívül elfáradtak a vírus egy-egy nagyobb hullámainak nyomása alatt, mégis megtettek mindent, hogy minél több ember be legyen oltva. Felidézte azt is, hogy az első oltóanyag 2020 decemberében érkezett meg Balassagyarmatra a boldog új esztendő reményét hozva magával, mégis 2021 tavaszán lehetett érezni, hogy akkor volt a legnehezebb és a legnagyobb terhelés a kórházakon. Akkor pedig még nem lehetett tudni, hogy lesznek újabb hullámok, és messze még a vége.

Mind mondta: az a kitartás és áldozatos munka, amit a megye egészségügyi intézményei tanúsítottak a járvány során, minden elismerést megérdemel. 

Az  emlékérmeket dr. Szabó Sándor főispán, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal vezetője, a Nógrád Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, valamint dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, a Területi Védelmi Bizottság általános elnökhelyettese adta át.

Elismerésben részesült a járvány időszakában kiemelkedő és áldozatos munkájáért dr. Varga Erzsébet, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház orvosigazgatója, Fedorné dr. Csanády Erzsébet, a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet szakgyógyszerésze, dr. Sótér Margit bátonyterenyei házi gyermekorvos, valamint a Pásztói Margit Kórház dolgozói közössége, akik nevében dr. Boczek Tibor főigazgatónak nyújtották át a díjat.

Emlékérmet kapott továbbá a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum dolgozói közössége, akik nevében dr. Barrak Ahmad igazgató vette át a kitüntetést. Ezen túlmenően díjazták a tevékenységét Feketéné dr. Zeke Ildikónak, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetőjének is.

A rendezvényt végül állófogadással zárták, ahol köszöntőt mondott dr. Szabó Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában