Hírösszefoglaló

2023.05.25. 21:58

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. május 25.

Nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok Nógrádban. Szokásunkhoz híven ma este is összefoglaltuk szűkebb pátriánk legfőbb történéseit, legolvasottabb cikkeinket.

Lászlók Judit

Elkészült a megye legnagyobb egészségügyi beruházása

A gyógyító munka ugyan néhány hete már megkezdődött a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház onkológiai központjában, a több milliárd forintos fejlesztést azonban szerdán ünnepélyes keretek között is átadták. A Modern Városok Program keretében valósulhatott meg Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházása. A 3300 négyzetméteren történt meg az onkológiai központ kialakítása és megvalósult a sürgősségi osztály bővítése is. Az onkológián kívül sugárterápiás és endovaszkuláris osztály is működik, emellett a kórházban az onkológiai műtétek feltételrendszere is lényegesen javult. Ehhez kapcsolódik egy érfestéses laboratórium komplexum. Egy helikopter-leszállópálya építése is a program része volt, a patak lefedésével pedig új parkolókat is kialakítottak. 

Újra a költségvetés volt a téma 

A város költségvetésével kapcsolatos előterjesztések is a képviselők elé kerültek a salgótarjáni közgyűlés szerdai ülésén. Az elmúlt időszak folyamatainak átvezetésével rendre visszatérő eleme a közgyűléseknek az adott évi költségvetés módosítása. Ezúttal többek között azokat a számokat vezették át, amelyek a tavalyi büdzsé hivatalos lezárása következtében álltak elő. Az önkormányzat szabad felhasználású, az előző évről áthozott működési pénzmaradványa 100 millió forinttal emelkedett, míg a városi intézményeknél az év végén megmaradt szabad felhasználású maradvány bő 50 millióval lett több, mint az év elején tervezték. 

Letartóztatták a román embercsempészt

A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte egy 29 éves román férfi letartóztatását, aki az általa használt autó csomagtartójában is menekülteket szállított. A román férfi május 19-én vezette román rendszámú személygépkocsiját a 2-es számú főúton Parassapuszta felé, amikor rendőri ellenőrzés alá vonták. Az autó utasterében négy, a csomagtartóban pedig további két, magát szír állampolgárnak valló személyt szállított, akiknél érvényes utiokmány nem volt és Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az utasok a szerb határról Nyugat-Európába tartottak, úticéljukat Szlovákián keresztül kívánták elérni.

Az első hely a cél a Salgó Rallyn

A HUMDA Országos Rally Bajnokság (ORB) 2023-as szezonja Salgótarjánban folytatódik a hétvégén. A Salgó Rallyt pénteken és szombaton rendezik meg a megyeszékhelyen, illetve annak vonzáskörzetében. A Nool podcast soron következő adásának ezúttal Velenczei Ádám szécsényi rallyversenyző volt a vendége, aki Vánsza Zsolt navigátorral vág majd neki a megmérettetésnek. A pilótának eddig két alkalommal is sikerült a harmadik helyen végeznie, illetve az országos rally bajnokságban jelenleg is a harmadik helyet foglalja el. Velenczei Ádámot arról is kérdeztük, hogy sikerült felkészülnie a Salgó Rallyra, illetve milyen célokat tűzött ki a hazai pályán. 

Összeütközött két autó Salgótarjánban

Két személyautó ütközött össze Salgótarjánban a Füleki úton csütörtök délután. Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a portálunknak elmondta, hogy a baleset következtében anyagi kár keletkezett a járművekben. Hozzátette: a rendelkezésre álló adatok alapján személyi sérülés nem történt, ezért az érintett szakaszon nem volt szükség forgalomkorlátozásra.

Szembement egymással két vonat

Megyehatárunktól nem messze, a 81-es vasútvonalon két vonat egymással szemben közlekedett szerda délután, Zagyvaszántó térségében. Ötvenöt utasnak nyújtottak segítséget a helyszínre érkező tűzoltók a vonatpótló buszokra való átszállásban. A Hatvanból Somoskőújfaluba 15 óra 12 perckor induló személyvonatot Selyp állomásról, míg a Somoskőújfaluból Hatvanba tartó személyvonatot Apc-Zagyvaszántó állomásról egy időben elindították. Az eset észlelését követően a forgalmi szolgálattevők mobiltelefonon azonnal értesítették a mozdonyvezetőket, akik a vonatokat – egymástól mintegy 800 méterre – azonnal megállították. 

Elfogták a kállói betörőt 

A Pásztói Rendőrkapitányság eljárást folytat lopás bűncselekmények elkövetése miatt egy 23 éves kállói lakossal szemben, ugyanis megalapozott a gyanú arra vonatkozóan, hogy a férfi áprilisban és májusban a településen több ingatlanba is betört és különböző értékeket lopott el. A pásztói rendőrök a kállói lakost május 23-án elfogták, előállították és gyanúsítottként kihallgatták. A férfi ellen hasonló bűncselekmények elkövetése miatt több büntetőeljárás is folyamatban van, ezért őt a hatóság tagjai őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására a Pásztói Járási Ügyészségen.

Feloszlatta magát Somoskőújfalu képviselő-testülete

Maratoni, személyeskedésektől sem mentes vitát követően szerdán feloszlatta magát Somoskőújfalu képviselő-testülete. Egy cikluson belül ez immár másodszor történt meg, ám most – a választási törvény módosítása miatt – várhatóan nem lesz majd időközi választás. Dr. Bartos Loránd, a képviselő-testület tagja a szerdai ülésen úgy fogalmazott, hogy „a képviselők nagy része nem tud a továbbiakban együtt dolgozni a polgármesterrel, mivel nem tartják humánusnak a döntéseit, amely a falu mindennapjait és jövőjét ellehetetleníti”. Tábori Anita polgármester felolvasott egy, a lakosok által megfogalmazott levelet, amelyben tiltakoznak a feloszlás ellen, ugyanis ez a döntés veszélyezteti a falu működésének biztonságát és a település jó hírnevét.

Motorossal ütközött az autó

A 2-es főúton Hont közelében egy személygépkocsi motorossal ütközött össze csütörtökön délelőtt. Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta a portálnak, hogy 8 óra 50 perckor érkezett a bejelentés, miszerint Hont belterületén egy személyautó motorossal ütközött. Hozzátette: az elsődleges információk alapján a motoros megsérült. A 74-es km-nél a forgalom egy sávon irányonként váltakozva haladt.

Villámárvíz volt Csesztvén

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék következtében megáradt a települést átszelő Csesztvei patak szerda este. A hegyről leérkező nagy mennyiségű víz és sár borította el az úttestet Csesztve és Balassagyarmat között. A csesztvei bekötőutat lezárták a vízátfolyás miatt, de megközelíthető volt Csesztve és Bakópuszta is. A helyszínre a balassagyarmati hivatásos lánglovagok mellett a nógrádmarcali és a magyargéci önkéntes tűzoltók vonultak. A Kossuth és a Madách úton több ingatlan esetében a vízóraaknából szivattyú segítségével távolították el a vizet az egységek. Bakópusztán egy házat veszélyeztetett a megáradt patak, ott a biztonság kedvéért homokzsákokat helyeztek ki az önkéntesek.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában