Hírösszefoglaló

2023.05.11. 21:33

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. május 11.

Nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok Nógrádban. Szokásunkhoz híven ma este is összefoglaltuk szűkebb pátriánk legfőbb történéseit, legolvasottabb cikkeinket.

Lászlók Judit

Vaddisznónak nézték a malacokat

Hosszú hetekig féltek a Szerpentin út lakói, ugyanis egy egész disznócsalád költözött be a környékre. Tóth Anita, a Malacvédő Alapítvány egyik tagja a portálnak elmondta, hogy bár a laikusok számára vaddisznónak tűnhetnek, de nem azok, ugyanis keverékek. Úgy tudják, hogy egy bácsi rendszeresen etette őket, és ott laktak az erdő szélén. A helyiek nyugalmát azonban zavarták, így ők maguk és az önkormányzat is kapott bejelentést. Az alapítvány elszállította a két kocát, valamint a 11 malacot is. Jelenleg pedig karantén idejüket töltik. Ezt követően a szervezet menedékébe kerülnek. 

Az apró lábak játéka lenyűgözte a közönséget

Táncot játszottak a Salgótarjáni Összevont Óvoda gyermekei a napokban a József Attila Művelődési Központban. Játszunk táncot címmel szervezett tartalmas programot a Salgótarjáni Összevont Óvoda, amin az összes tagintézmény képviseltette magát. Mintegy százötven gyermek ropta önfeledten a színpadon, a szülők és a nevelők nagy örömére. A jó hangulatú délelőttön a baglyasi óvoda kapta meg a vándorbotot, így jövőre ez az intézmény szervezi majd meg a táncos programot. 

Főpróbát tartottak

Főpróbát tartott a Mosolygós Borókák Bábcsoport a napokban a zagyvapálfalvai Bunker Közösségi Térben. A KiViSzI Színházi Műhely négy növendéke alkotta csoport a veszprémi Bűvös Bábos Fesztiválon képviseli majd szűkebb hazánkat, ahol Móra Ferenc A sündisznócska lovagol című meséjét keltik életre bábjátékukkal szombaton. Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Nógrád Vármegyei Igazgatóságának vezetője a portálnak elmondta: a Bűvös Bábos projekt évek óta az NMI egyik kedvelt programja. A 28 bábcsoport között vannak olyanok, amelyek határon túli, magyar lakta településekről érkeznek.

Cserbenhagyásos baleset történt

Cserbenhagyás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták azt az ecsegi férfit, aki még februárban okozott balesetet Salgótarjánban. Baleset történt február 12-én délután Salgótarjánban, a Rákóczi és a Bem út kereszteződésében: egy személyautó az út menti árokba hajtott, ahol egy fa állította meg. A történteket a Völgyváros webkamerája élőben közvetítette, a felvételen látszik, hogy egy másik jármű is részese volt a történteknek. A webkamera felvételén úgy látszik, hogy az autó, ami nem adta meg az elsőbbséget, nem állt meg a helyszínen. A balesetet okozó sofőr az eset másnapján jelentkezett Közlekedésrendészeti Osztályán, ahol őt cserbenhagyás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták és a bűncselekmény elkövetését elismerte. 

Egyre gyakoribbá válnak rongálások 

Egyre gyakoribbá váltak a vadkerítés rongálások a 21-es számú főúton, a Jobbágyi körforgalomhoz közel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendőrségi feljelentést tesz minden ilyen esetben, mert ez rongálás és a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény. Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója úgy véli, ez szándékos károkozás volt és sejtik is az elkövető kilétét. Jelenleg szemtanúk jelentkezését várják az eset kapcsán. Az eset ugyanazon a környéken történt, mint ahol jelzőtáblákat döntöttek ki a közelmúltban. 

Rossz kémény okozott gondot

Visszaáramlott a füst egy családi ház kályhájából szerda késő este Ipolytarnócon, a Kossuth úton. A nagy mennyiségű füst hatására a házban elhelyezett szén-monoxid-érzékelő is jelzett. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a HELP Mentőegyesület önkéntesei átszellőztették az épületet és megvizsgálták a fűtőberendezést. Az egységek megállapították, hogy a ház kéménye nem megfelelő állapotú, majd felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják azt, amíg kéményseprő szakember át nem vizsgálta. A házban négy ember lakik, ők az eset során nem szenvedtek sérülést.

Sorozatban loptak 

A Szécsényi Rendőrkapitányság munkatársai elfogták azt a nógrádmegyeri férfit és női társát, akik lopásokat követtek el. A 25 éves férfi és vele egyidős élettársa május 6-án a késő esti órákban a Magyargécben parkoló gépjármű bal hátsó ablakát betörte, valamint a bal első ajtó zárját is kiszakította. Ezt követően a pár megpróbálta a járművet ellopni, azonban ez az indítókulcs hiányában nem ment nekik. Cselekményük közben a szomszédok is megzavarták őket, ezért a helyszínről elszaladtak. A két elkövető megalapozottan gyanúsítható továbbá azzal is, hogy május 7-én napközben Magyargécben egy családi házból egy mobiltelefont loptak. Megállapítást nyert az is, hogy a két terhelt ez év február és április között lopási szándékkal három alkalommal ment vissza ugyanahhoz a magyargéci lakatlan házhoz. 

Fellebbezett az ügyészség

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fiatalkorúak büntetőügyeiért felelős ügyésze tavaly májusban emelt vádat a nő és két vevője – köztük egy 17 éves fiú – ellen. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság 2022 októberében ítéletet hozott, a kábítószer kereskedő nőt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntéssel szemben az ügyészség – súlyosítás érdekében – fellebbezéssel élt. A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal 6 év szabadságvesztést és 6 év közügyektől eltiltást szabott ki a nővel szemben.

Balassagyarmati siker

Május 10-én, szerdán indult az öt napos Tour de Hongrie, amely idén is nagyon erős mezőnyt és több világsztárt vonultat fel. A 2022-es megmérettetéshez hasonlóan több profi klub adta le a nevezését a versenyre. Az első szakaszon rögtön nógrádi sikernek örülhetett a közönség, hiszen a Szentgotthárd körüli 168 kilométeres körön a balassagyarmati Rózsa Balázs (Epronex) érte el a legjobb magyar helyezést (összesítésben 99.), amivel a mai, második etapon ő viselheti a fehér trikót.

Öt hónapja eltűnt 

Még tavaly december 24-én tűnt el egy pásztói férfi, név szerint Horváth László Hollókőn. Az illetőről közel öt hónapja senki nem hallott, a rendőrség pedig tovább folytatja a nyomozást. Horváth László azonban jelenleg is szerepel a rendőrség Közérdekből nyilvános körözések - Eltűnt és ismeretlen helyen lévő személy elnevezésű adatbázisában. Ezzel kapcsolatban Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a jelenleg is folyamatban lévő körözési eljárást a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja, amelyben folyamatosak az eltűnt személy felkutatására tett intézkedések. 

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában