Gyerekesély Program

2023.05.31. 21:24

A hátrányos helyzetű családok lehetőségeiről is szó esett a bátonyterenyei zárókonferencián

Kirándulásokkal, ingyenes jogi tanácsadással, nyári táborokkal, óvodakert programmal, krízisalappal, tanulássegítéssel járult hozzá a Gyerekesély Program Bátonyterenyén és térségében a nehéz helyzetben élő családok boldogulásához. A projekt zárókonferenciáját szerdán tartották meg az Ady Endre Művelődési Központban, amelyen szó esett az elért eredményekről is.

Gulyás Edina

A projekt zárókonferenciáját szerdán tartották meg az Ady Endre Művelődési Központban

Forrás: Nool

Fotó: G. E.

Az „Integrált térségi gyermekprogramok Bátonyterenye Járásban” elnevezésű pályázathoz kapcsolódóan tartottak szerdán zárókonferenciát az Ady Endre Művelődési Központban. A rendezvényen résztvevő szakemberek hallhattak a programban elért eredményekről, a gyermekszegénységről és arról is, mit lehet tenni a felzárkóztatás érdekében. 

– A Gyerekesély Program véget ért ugyan, azonban bízok abban, hogy a jövőben is lesznek hasonló lehetőségek városunkban, hiszen térségünkben nagyon fontos a hátrányos helyzetben élők támogatása – fogalmazott köszöntőjében Letovai Zoltán alpolgármester. – A program Bátonyterenyén kívül Szuhán, Mátranovákon, Mátraverebélyben és Dorogházán több oktatási és nevelési intézménnyel is szervezetten, több szakemberrel dolgozott együtt a hátrányos helyzetű családok érdekében. 

A nehéz helyzetben élőket segítették

Mint mondta: mindenképp hiányként jelenik meg a város és a térség életében, hogy a program által nyújtott lehetőségek megszűnnek. A projekt közösségi tereket működtetett tanulás segítéssel, krízisalapot, baba-mama klubot, óvodakert programot biztosított, gyermeknapokat szervezett, ingyenes jogi tanácsadást üzemeltetett, ösztöndíjprogramot biztosított, gyerekesély irodát működtetett. Ezek mind a nehéz helyzetben élők felzárkóztatását támogatták a térségben. 

– Az intézményeknek, a járásának és a városnak is nagy lehetőségeket tartogatott ez a projekt – hangsúlyozta Bakóné Dávid Judit projektmenedzser. – Az ösztöndíjprogramban több mint hatvan gyermeket támogattunk az évek során, az ingyenes jogi tanácsadásra is nagy volt az igény. Pedagógiai asszisztenseink és szakembereink pedig munkájukkal az oktatási intézményeket segítették. Bízom abban, hogy a program által megvalósult eredményeket a továbbiakban is meg tudjuk tartani, és valamilyen formában folytatni tudjuk a megkezdett utat a város, illetve a térség fejlődése érdekében.

Bakóné Dávid Judit projektmenedzser is megosztotta tapasztalatait a jelenlévőkkel
Fotó: G. E. / Forrás: Nool

A konferencia további részében Husz Ildikó, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Gyerekesély-kutató Csoport szakmai vezetője beszélt a gyermekszegénységről, a területi egyenlőtlenségekről, illetve a szociális szakemberek szerepéről az esélyteremtésben. Márk Tibor, az Árral Szemben a Jövőért Alapítvány vezetője pedig a helyi oktatási intézményekben folytatott prevenciós előadássorozat tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A prezentálók sorát Galamb Alex pék zárta, aki saját példáján keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy nem lehetetlen kitörni a mélyszegénységből. 

A programon résztvevő szakembereknek végül szekcióüléseken volt lehetőségük személyes beszélgetésre az előadókkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában