Baba

2023.04.10. 19:50

Több mint 140 játékbabát gyűjtött össze a világ minden tájáról a szécsényi varrónő (fotók)

A II. Rákóczi Ferenc Kertbarát Kör szervezésében nyílt nemrég babakiállítása az egyesület tagjának, Krizsanyik Józsefnénak az egykori Králik Házban. A szécsényi tárlaton több mint 170 játékbabát láthatnak az érdeklődők.

Lászlók Judit

Nem mindennapi lett Krizsanyik Józsefné kiállítása

Forrás: Nool

Krizsanyik Józsefné elmondta: gyermekkora óta kedveli a játékbabákat, azok iránti rajongása pedig felnőttként sem múlt el. Állítása szerint nekik köszönheti a varrónő és bolti eladó végzettségét is. 

– Korábban gyakran ellátogattam a különböző piacokra, turkálókba, ahol újabb babákat vásároltam, illetve akárhová utaztam mindenhol vettem legalább egy babát. Ennek köszönhetően Németországból, Lengyelországból és Romániából is sikerült beszereznem játékbabákat. Emellett többször kaptam a családtagjaimtól is ajándékba – mondta Krizsanyik Józsefné. 

Hozzátette: – Sajnos, nincs már meg az összes, hiszen időközben akadt amelyik elcsúnyult, vagy megrongálódott, így azokat kénytelen voltam kidobni. Azonban egy alkalommal sikerült rálelnem a budapesti Babaklinikára, ahol megjavítják őket.

Unokája örökli majd a gyűjteményt

Kifejtette, a játékok gondozására is figyelmet fordít, hiszen időnként meg kell őket tisztítani, és a ruhájukat is ki kell mosni. Emellett ha ideje engedte a babáknak gyakran varrt ruhákat is. A több mint 140 darabból álló gyűjteményét lányunokája örökli majd, az érdeklődők e babákat megtekinthetik a szécsényi kiállításon.

Az egyesület támogatta a kiállítás megnyitását

– Nemrégiben egy hasonló kiállításon jártunk az egyesület többi tagjával és felvetődött az ötlet, hogy szervezzünk egy tárlatot a babagyűjteményemből. Őszintén szólva nekem korábban soha nem jutott eszembe ez, így rendkívül hálás vagyok a tagoknak, akik folyamatosan biztattak és segítettek létrehozni a bemutatót – mondta Krizsanyik Józsefné. Hozzáfűzte, néhány tagnak szintén volt otthon olyan jó állapotban lévő babája, ami a kiállítás részét képezhette, így azok is helyet kaptak a Králik Házban. Ennek köszönhetően több mint 170 játékbabát tekinthetnek majd meg az érdeklődők. A kiállítás legidősebb babája ötvenéves. A rongybabától kezdve egészen a Barbie babákig számos játék fellelhető, sőt még értékes porcelán bohócokkal is találkozhatnak a látogatók. 

Állandó helyet biztosítanának a babáknak

Gyetvai Istvánné, a II. Rákóczi Ferenc Kertbarát Kör vezetője kiemelte, a gyűjteményt előreláthatólag április 16-ig tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők pénteken, szombaton és vasárnap, 10 és 16 óra között, illetve előzetes bejelentkezés alapján a hét bármely napján. Azonban a jövőben szeretnének egy állandó helyet is biztosítani a különleges gyűjteménynek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában