Nool.hu videó

2023.04.26. 21:20

Termet és emléktáblát is avattak a világhírű zeneszerző tiszteletére Szécsényben (videó)

Széleskörű összefogásnak köszönhetően avathattak emléktermet és -táblát a szécsényi családból származó, világhírű zeneszerző Arnold Schönberg tiszteletére szerda délután a helyi művelődési központban.

Lászlók Judit

Kómár Zsófia és Bárány Máté, a Péter Bárkányi János Katolikus Gimnázium diákjai leplezték le az emléktáblát

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Csatlós Noémi, a Városi Művelődési Központ közművelődési referense az ünnepség elején elmondta: az intézmény előadó művészeti programoknak teret biztosító kamaraterme új nevet kap. Így a mai naptól, Arnold Schönberg zeneszerző emléke előtt is tiszteleghetnek, ha ebben a teremben járnak az emberek. Ezt követően Csukáné Szerémy Andrea, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. 

– Az, hogy ma egy nemes cél érdekében itt állhatunk a művelődési központ emeleti galériájában, az nagyon sok ember és közösség munkájának köszönhető. Városunk hálával tartozik Galcsik Zsolt helytörténésznek, a Salgótarjáni Zenebarátoknak, Szécsény önkormányzatának, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. dolgozóinak és minden helyi lakosnak, aki ma jelenlétével hozzájárul ezen fontos küldetésünk támogatásához, a kultúra ápolásához – fogalmazott az alpolgármester. Ezt követően bejelentette, hogy dr. Bauer Viktor gyermekgyógyász- és gyermekneurológus segítségével sikerült felvenni a kapcsolatot Arnold Schönberg unokájával, E. Randol Schönberggel, aki nem tudott részt venni az eseményen, azonban küldött egy videóüzenetet a szécsényieknek.

E. Randol Schönberg abban kifejtette, hogy Arnold Schönberg édesapja, Sámuel Schönberg Szécsényben született 1838-ban. Sámuel Schönberg fiatalon Pozsonyba, később pedig Bécsbe költözött. Itt született nagyapja Arnold Schönberg, aki Bécsben nevelkedett és vált világhírű zeneszerzővé. 

Kiemelte: nagyon boldog és az egész család számára hatalmas öröm, hogy Szécsényben a nagyapjáról, az ő szakmai pályájáról beszélnek, továbbá elismerik eredményeit. Ezen a héten pedig előadótermet fémjeleznek a nevével az ő tiszteletére a helyi művelődési központban és művészeti iskolában. Mindez határtalan büszkeség számukra és mélyen megérinti őket a város elismerése, amit nagyon szépen köszönnek. 

A helyi zsidóság sokat tett a város fejlődéséért és felvirágzástatásáért

Csukáné Szerémy Andrea ezután megosztotta a jelenlévőkkel, hogy az eseményről készült kép és videó anyagot elküldi majd a zeneszerző unokájának. Beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy a helyi zsidóság sokat tett a város fejlődéséért és felvirágzástatásáért, az épített környezet kialakításáért. Mint mondta: a városban több magán-és középület őrzi tehetségük, támogatásuk nyomát.

– Ma itt emléktermet és -táblát avatunk a szécsényi Schönberg családból származó, világhírű zeneszerzőnek Arnold Schönbergnek – mondta Csukáné Szerémy Andrea. Hozzátette:az ő felelősségük, hogy a jövőben megismertessék a zeneszerző munkásságát a lakossággal.

Ezután Ember Csaba a a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke mondott beszédet. Ebben méltatta a zeneszerző munkásságát és tehetségét, kiemelve, hogy neki köszönhetjük a dodekafónia és a szerializmus technikájának létrehozását. Reményét fejezte ki továbbá azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a helyi iskolákban szerveznek majd Schönberg vetélkedőt és hangversenyeket egyaránt.

A fogadósnő címmel Takács Lilla operaénekes és Horváth Marcell zongoraművész adott koncertet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Végül Kómár Zsófia és Bárány Máté, a Péter Bárkányi János Katolikus Gimnázium diákjai leleplezték a zeneszerző tiszteletére állított emléktáblát. Ezt követően az immár Arnold Schönberg emlékteremben A fogadósnő címmel komolyzenei koncert adott Takács Lilla operaénekes és Horváth Marcell zongoraművész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában