Nool.hu podcast

2023.04.24. 19:50

Nógrád-szerte találkozhatunk elárvult kisrókákkal, íme a rókamentő tanácsai (podcast)

Tavasszal rengeteg a rókakölyök és sajnos sokan akadnak közöttük, akik valamilyen okból idő előtt árván maradnak. Ilyenkor a túlélési esélyük viszonylag csekély, ám a Rókales Alapítvány vezetője adott néhány tanácsot, hogy mi az, amit megtehetünk a kis ravaszdik életéért.

Angyal Eszter

Kurunczi Norbi az elmúlt hetekben rengeteg kisrókának adott esélyt a túlélésre

Forrás: Facebook/Rókales Alapítvány

Több alkalommal írtunk már hírportálunkon a Rókales Alapítványról, melynek balatonőszödi menhelyén már két nyugat-nógrádi róka is menedékre lelt. Először a "Balassagyarmati Rém" nevű vörösbundást vette szárnyai alá Kurunczi Norbert, aki azóta már a kedvesebb hangzású Rémy névre keresztelkedett. Az 1 éves rókafiú már hónapok óta boldogan él megmentője mellett, de április első hetében egy másik nyugat-nógrádi róka is Norbihoz került.

Utóbbi ravaszdi elkapott egy Balassagyarmat melletti településen egy tyúkot, becsapdázták, majd ezt követően került a rókasuttogóhoz. Miután megkapta a szükséges oltásokat és felerősödött a tápanyagban gazdag tápláléktól, Norbi szabadon is engedte őt, hiszen nem a rókák begyűjtése és megszelídítése, hanem kizárólag a megmentésük a férfi célja.

Ahogy néhány héttel ezelőtti cikkünkben is írtuk, a rókák fialása tavasszal zajlik, ebben az időszakban tehát már sokfelé találkozhatunk rókakölykökkel. Sajnos gyakran előfordul, hogy ezek a kisállatok idő előtt árván maradnak, szüleikkel a vadász puskája, a mérgezés, vagy a becsapdázás végez sok esetben. Kurunczi Norbert erején felül igyekszik esélyt adni a túlélésre az ilyen csöppségeknek, akiket miután felnevel, természetesen visszaenged majd a természetbe. Beszélgetésünk keretében hasznos tanácsokat mondott mindazoknak, akik hasonló, rossz sorsú rókákra bukkannak:

Kurunczi Norbert hosszú évek óta foglalkozik a vörösbundásokkal, megmentésük érdekében minden létező követ megmozgat, emellett szeretné tudatosítani azt is az emberekben, hogy bár a rókák vadállatok, szerepük van az állatvilágban, nem kell elpusztítani őket. Mottója úgy hangzik: „ember és róka békében élhet egymás mellett”.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában