Húsvét

2023.04.01. 11:27

Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a füstölt sonka Nógrádban sem

A húsvéti menü sokak számára elképzelhetetlen a füstölt finomságok nélkül. Akinek a pénztárcája engedi, a hagyományosan előállított paraszt-, vagy kötözött sonkát választja. Ennél jóval olcsóbbak a boltok pultjaiban sorakozó gyorsérlelt készítmények, amelyekért kilónként nagyjából 2500 forintot kell fizetni.

Gulyás Edina

Sokan keresik a jó minőségű füstölt árut. Az ára általában emelkedett, de azért nem minden termelőnél

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A salgótarjáni piacon a felújítási munkák miatt az udvaron felállított sátorban kínálják portékáikat a füstölt húsokat árusító eladók. Pénteken nagy a forgalom, a szokásos piacnapon, húsvéthoz közeledve mindenki igyekszik beszerezni az ünnepi menühöz valót. Akik a hagyományos parasztsonkát szeretnék felszolgálni a családnak, igyekeznek őstermelőktől beszerezni azt. Még akkor is, ha ezért mélyebben a zsebükbe kell nyúlni a vásárlóknak. 

Drága a sonka, de nem maradhat el az ünnepi asztalról
Sokan keresik a tarját, a szívsonkát a salgótarjáni piacon, ahol a felújítás miatt rosszabbak a körülmények
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Az általunk megkérdezett kereskedők és őstermelők is arról számoltak be, hogy jóval magasabb áron lehet a húsvéti menühöz nélkülözhetetlen füstölt húshoz hozzájutni. Azonban van, aki ugyanannyiért adja kilóját, mint az előző évben.

– Sokan a húsvétot megelőző napokra időzítik a bevásárlást, már most nagy a forgalom, azonban úgy vélem, hogy idén mégis elmarad a szokásostól. Ez talán a felújítás számlájára írható, de az is lehet, hogy kevesebb pénzből gazdálkodnak az emberek – fogalmazott egy salgótarjáni őstermelő. 

Mint mondta, náluk az árak nem változtak az elmúlt évhez képest, 3500-4000 forintot kérnek a sonka, az angol szalonna, a csülök és a tarja kilójáért. A legtöbben a tarját és a két-három kilogrammos szívsonkát keresik.

Családi vállalkozásban termelik a füstölt finomságokat
Egy lucfalvai kistermelő arról számolt be, hogy családi vállalkozásukban saját maguk nevelik, vágják és dolgozzák fel a disznót, amit a salgótarjáni piacon értékesítenek. Mint mondta, hagyományos módszerekkel, tartósítószer nélkül készítik a finomságokat, amelyek ára jelentősen emelkedett az előző évhez képest.

– A szép, zsírosabb sonkákat keresik leginkább a vevők, aminek kilója 3500 forintról 4500 forintra emelkedett idén. A füstölt csülköt és a tarját is viszik, azok is hasonló árban kaphatók – tájékoztatott az eladó. – Úgy tapasztalom, hogy a járvány óta évről-évre csökken a forgalom, ami karácsony és húsvét előtt a legjelentősebb. 

Kicsit olcsóbbak a bevásárlóközpontok gyorsérlelt áruféleségei
A bevásárlóközpontokban kínált húskészítményekhez valamivel olcsóbban tudnak hozzájutni a vevők: a kötözött lapocka kilóját már 2000 forintért, míg a füstölt combot 3000-ért is lehet kapni. 

– Már korábban megvettem a húsvéti menühöz szükséges alapanyagok nagy részét, most csak azokat szerzem be, ami eddig kimaradt – közölte Szőke Valéria, aki éppen a húsos pultnál állt sorba a salgótarjáni piacon. – Jönnek a gyerekek és az unokák az ünnepre, nem hiányozhat az asztalról a füstölt sonka, de lesz töltött hús és sütemény is. 

A minőségről a füstös illat és az aranybarna szín árulkodik
Tóth Attila mátranováki termelő portálunk érdeklődésére korábban elmondta, hogy az emberek mindig igyekeznek figyelni a minőségi termékekre és arra, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Nincs ez másként a hagyományos módon készült sonka esetében sem, amelyet füstöléssel tartósítanak, így nincs tele káros adalékanyaggal és ízfokozóval, tehát kizárólag természetes hozzávalókat tartalmaz. Fontos, hogy a sonkában ne legyen szója, az csak húsból álljon. 

– Az olcsó termékek jelentős része vizet és tartósítószert tartalmaz, ezáltal a főzés során összemennek – közölte Tóth Attila, aki elárulta, hogy a finom ízről az áru kellemes füstös illata és aranybarna színe is árulkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában