Jegyzet

2023.04.01. 10:10

Húsvét közeleg

Az ünnepen nem csak a külsőségekre kellene figyelni... – Gulyás Edina jegyzete a közeledő ünnep kapcsán.

Gulyás Edina

Húsvétra készülünk. Napjainkban, hasonlóan az adventi időszakhoz, ezek a hetek is a rohanásról szólnak. Az üzletek polcait elborították a csokitojások, csibék és bárányok. De lehet kapni barkaágat, élőt és műanyagot is, fröccsöntött tojásokat, az ünnephez illő dekorációval ellátott szalvétát és terítéket. 

A füstölt sonkát aranyáron mérik, de a nagy áruházláncok egymással versengve akciózzák a különböző húskészítményeket, ami mellé tormát is kínálnak, meg fonott kalácskoszorút. A lányok hungarocelltojásokat pingálnak, a fiúk a hagyományos helyett vicces locsolóverset tanulnak. A háziasszonyok a menüsoron gondolkodnak, meg azon, hogy milyen leves illik a sonka mellé, készüljön-e töltött káposzta. Azonban még a tavaszi nagytakarítást is el kellene végezni húsvét előtt, így az ablakpucolás terhe is nyomja a hölgyek vállát. Egy szó mint száz: ezernyi feladattal kell megbirkózni húsvét előtt. Mindeközben az ünnep lényege valahol elveszik. 

A negyvennapos böjti időszak napjainkban egyáltalán nem a lemondásról szól, és talán nem is arról kell. Egyszerűen csak meg kéne állnunk kicsit, lelassulni a rohanó hétköznapokban. Arra figyelni, ami igazán lényeges, és biztos vagyok benne, hogy ez nem a csillogóra fényesített ablakok és a kertben feldíszített tojásfa. Ahogy a karácsonynak, úgy a húsvétnak is vissza kellene találni a lényegéhez és a külsőségek helyett befelé, a családunkra, a szeretteinkre figyelni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában