Közlekedés

2023.04.01. 09:57

Folytatódik a vasútvonalak felújítása Nógrádban, pótlóbuszokra kell számítani

Tavalyi évben kezdődött a nógrádi vasútvonalak műszaki állapotának javítása. Idén több szakaszon is folytatódnak a munkálatok a gyorsabb és biztonságos közlekedés érdekében. Az érintett szakaszokon a következő időszakban vágányzár lesz érvényben, ezért áprilisban is pótlóbuszokra kell számítani.

Ember-Lukács Zsófia

Sokfelé cserélik a talpfákat is a közeljövőben a nógrádi vonalakon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Pixabay

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Vác–Diósjenő  szakaszon a március 27-én elkezdett és április 2-ig tartó vágányzár lépett életbe. A MÁV Zrt. érdeklődésünkre arról adott tájékoztatást, hogy a pályafelújítás célja az, hogy a négy kilométeren meglévő sebességkorlátozások megszűnjenek, így a vonatok menetrendszerű közlekedése stabilabban biztosítható a jövőben. Hozzátették, hogy a munkák során több mint 900 aljcserét (talpfa és betonalj), 1100 betonalj-javítást és 12,5 kilométer hosszban vágányszabályozó géppel végeznek szabályozást.  A Szokolya-Nógrád és Nógrád-Diósjenő közötti karbantartás után a személyvonatok 50 km/h-s sebességgel közlekedhetnek.

2022 őszén kezdődött meg a nógrádi térségben futó vonalak műszaki állapotának, ezáltal a vonatközlekedés megbízhatóságának, menetrendszerűségének javítása. Első ütemben az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal munkálataira került sor október közepétől a decemberi menetrendváltásig. Átépítettek négy vasúti átjárót (Ludányhalászi 2, Becske 1, Galgaguta 1). Kicseréltek 600 talpfát, felújítottak egy váltót Ipolytarnóc állomáson, több helyszínen helyreállították a vasúti pálya vízelvezetését. A felújításnak köszönhetően a decemberi menetrendváltástól kezdve Aszód–Balassagyarmat között több helyszínen, illetve Ipolytarnócon  összesen 7300 méteren megszűnt a pályaállapota miatti sebességkorlátozás. A vonatok már 60 km/h-s sebességgel közlekedhetnek – számolt be róla a MÁV Zrt.

A vonalon idén is folytatják a felújításokat, karbantartásokat annak érdekében, hogy a műszaki állapot tartósan fenntartható legyen, ne kerüljön sor újabb sebességkorlátozások bevezetésére.  – A feladatok legnagyobb részét április 11-től 30-ig végzik el.  Ez idő alatt 2400 betonalj cseréje lesz Galgamácsa és Balassagyarmat között 11 helyszínen, 1100 betonaljat javítanak ki négy helyszínen, négy vasúti átjárót építenek át (Balassagyarmat, Patvarci úton két vágány, és Galgagyörk, Szügy településeken), gépi vágányszabályozást végeznek 3,5  kilométeres szakaszon, továbbá hét helyszínen lesz vágány- és váltókarbantartás – közölte a vasúti társaság.

A vágányzár miatt április 11-től 21-ig és 24-től 30-ig Aszód és Balassagyarmat állomások között módosított menetrend lesz érvényben. Aszód és Balassagyarmat állomások között minden vonat helyett pótlóbusz szállítja az utasokat. Április 22-től 23-ig pedig a Galgamácsa–Vácrátót–Vác és az Aszód–Balassagyarmat vasútvonalon valamennyi vonat helyett pótlóbusz közlekedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában