Hírösszefoglaló

2023.04.27. 21:19

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 27.

Ma sem maradtak hírek nélkül portálunk olvasói. Összeszedtük a nap legfontosabb történéseit, híreit, amikről nem érdemes lemaradni.

L. J.

Újabb részletek derültek ki a bujáki gyilkosságról

A gyanúsított április 23-án dél körül Bujákon, a temető melletti erdőben vele egyidős ismerősét egy éles heggyel bíró eszközzel testszerte többször megszúrta, majd egy ásóval fejen ütötte. A sértett a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette, holttestét a gyanúsított a cselekményt követően elásta. A vármegyei főügyészég a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény gyanúsítottjának letartóztatását a jelenlétének biztosítása és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében indítványozta. Az indítvány tárgyában a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája a 2023. április 28-án 10 órakor kezdődő ülésen dönt.

Fontos témára hívja fel a figyelmet a képzőművész

A családon belüli erőszakra irányítja a figyelmet Kacsák Tamás, Salgótarjánból származó fiatal képzőművész legújabb Girl Power címet viselő képsorozata. A közelmúltban rendezték meg az Art and Antique elnevezésű kiállítást Budapesten. A tárlatra Kacsák Tamás képzőművész három nagyméretű képet készített, látványos fényinstallációval kiegészítve. A Bálnában bemutatott képeken szereplő nők az alkotó nagyon közeli barátai, akik már átéltek verbális, vagy fizikai bántalmazást.

Képzésen fejleszthették tudásukat a motorosok

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága vezetéstechnikai képzést szervezett a motorosok részére a napokban a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont salgótarjáni rutinpályájára. A saját motorral érkező résztvevők egy elméleti képzést követően, gyakorlati feladatok végrehajtása során fejleszthették tudásukat, amelyben iránymutatást adtak a főkapitányság motoros járőrei. 

Ideiglenes ellenőrzés a szlovák határon

Szlovákia május végén két hétre ideiglenes ellenőrzést vezet be schengeni határain – jelentette be Roman Mikulec szlovák belügyminiszter egy biztonságpolitikai konferencia megrendezésére hivatkozva szerdán. Az intézkedés – amelyről szerdai ülésén hozott döntést Eduard Heger ügyvezető kabinetje – a szaktárca szerint május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia osztrák, magyar, cseh és lengyel határán. Roman Mikulec az intézkedésről azt mondta: ezt a május 29. és 31. között Pozsonyban rendezendő Globsec biztonságpolitikai konferencia vendégei biztonságának szavatolása teszi szükségessé.

Emléktermet és emléktáblát avattak

Széleskörű összefogásnak köszönhetően avathattak emléktermet- és táblát a szécsényi családból származó, világhírű zeneszerző Arnold Schönberg tiszteletére szerda délután a szécsényi művelődési központban. Csukáné Szerémy Andrea, a város alpolgármestere az eseményen elmondta a városuk hálával tartozik Galcsik Zsolt helytörténésznek, a Salgótarjáni Zenebarátoknak, Szécsény önkormányzatának, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. dolgozóinak, akik által megvalósult a nemes cél. Továbbá sikerült felvenni a kapcsolatot Arnold Schönberg unokájával, E. Randol Schönberggel, aki egy videóüzenetet küldött a szécsényieknek.

A honti Guinness-rekorder lett az első látássérült pizzaséf

Az olaszországi Pármában rendezték meg a harmincadik jubileumi pizza-világbajnokságot a napokban. A versenyen 52 ország képviseltette magát, összesen pedig tizennyolc magyar versenyző vett részt a megmérettetésen. Köztük volt a honti származású Karvai Sándor, a látássérült Guinness-rekorder, valamint a Kézmű-Erfo-Főkefe cégcsoport marketing kommunikációért felelős szakértője, aki Kovács Lázár séf csapatának tagjaként duó kategóriában indult Sipos Dóra hivatásos pizzakészítő mesterrel. A páros a megmérettetésen a 44. helyen végzett a több száz versenyző közül. 

Jótékony célra ment az adomány

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a – törökországi földrengéshez hasonló katasztrófák mentési munkálataiban résztvevő – Nógrád vármegyei önkéntes tűzoltó és mentőszervezetek felkészülésének támogatására ajánlották fel. Az eseményen 1 millió 40 ezer forint gyűlt össze, amelyet dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrfőkapitány a program zárásaként adott át Seidel Levente az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, valamint Kökény András, az Észak- Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőinek.

Kigyulladt egy kémény Karancsalján

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtómunkatársa a portálunknak elmondta: lerakódott korom és kátrány kapott lángra egy családi ház kéményében Karancsalján, a Rákóczi úton szerda este. Az esethez a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak, akik eltávolították az izzó részeket. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedés nem volt indokolt.

Nemes céllal érkeztek a zarándokok

Négy lovas indult zarándokútra Lengyelországból Budapestre, Böjte Csaba testvér áldásával, hogy a békére hívják fel a figyelmet és felépülhessen a Szent Anna-réti engesztelő kápolna. A lovasokat ünnepélyesen fogadták Balassagyarmaton szerda délután a Szkíta napon. Ahol Chemez Farkas ismertette útjukat és annak célját. Mint mondta, arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy a Szűzanya országaként meg kell tanulnunk békében élni. Céljuk, hogy újra felépülhessen a Szent Anna-réti engesztelő kápolna a Normafánál, ami az idők folyamán elpusztult.

Nagy érdeklődés övezte az állásbörzét 

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterülete hagyományos módon minden járásban állásbörzéket rendez tavasszal az álláskeresők részére. Nagy érdeklődés övezte a rendezvényt csütörtökön délelőtt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Balassagyarmaton közel 800 nyitott pozíció várta az érdeklődőket, ebből mintegy 100 ember részére a vármegyei, közel 120 személy részére a vármegyén kívüli, míg mintegy 50 fő számára a munkaerő-kölcsönző cégek kínáltak álláslehetőségeket. A honvédség és a rendőrség több mint 500 érdeklődő részére kínált álláslehetőségeket úgy környékünkön, mint az ország más térségeiben lévő szolgálati helyein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában