Guruló természetbúvár

2023.03.30. 16:46

Újra útnak indult Nógrád vármegyében is a Vidra Verda (fotók)

A víz világnapja alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ismét elindította a Vidra Verda elnevezésű programját, amin a legkisebbektől az általános iskolák felső tagozatos tanulóikig mindenki részt vehetett a vízzel kapcsolatos foglalkozásokon.

A.E.

Kicsik és nagyobbak is részt vettek a Vidra Verda által szervezett programokon

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán számolt be róla, hogy a víz világnapja alkalmából újra útnak indult Nógrád vármegyében is a Vidra Verda. Mint arról beszámoltak, az Igazgatóság környezeti nevelői az elmúlt héten, a víz világnapja alkalmából mind a bemutatóhelyeken, mind pedig külső helyszíneken is tartottak vízzel kapcsolatos foglalkozásokat a legkisebbektől az általános iskolás felső tagozatosokig.

– A víz világnapja alkalmából, a Nógrádi Tájegységben kilenc oktatási intézménynél tartottunk foglalkozásokat. Előadásokkal, kísérletekkel és a téli álmából új erőre kapott Vidra Verdával emlékeztünk meg eme jeles napról, az óvodába most becsöppenő apróságoktól az általános iskolából lassan elballagó diákokig. Előadásaink a víz jelentőségét hangsúlyozták, miközben megbeszéltük a gyerekekkel, hogy kinek mit jelent a víz, egyszerű kísérleteink pedig a víz tulajdonságainak megfigyelésére irányultak – számolt be róla közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Hozzátették, hogy például a Föld vízkészletének legnagyobb arányában található sós vizek sótartalmából fakadó felhajtóerőt egy tojás felhasználásával szemléltették, míg a hang vízben való terjedését egy triangulum és egy hangvilla segítségével tették láthatóvá, miközben kitértek a kevésbé ismert akusztikai szennyezésre is. Bemutatták továbbá a fiataloknak a felszíni vizek olajszennyezésével járó összetett negatív következményeket tej és ételfesték alkalmazásával, illetve gémkapcsokkal próbálták utánozni a molnárpoloskát, ami a felületi feszültségét kihasználva mozog a víz felszínén.

– A Vidra Verda kipihenve, változatlanul vidáman várta az ifjoncokat, hogy megfigyelhessék vizeink makrogerincteleneit, majd egy hatalmasat játsszanak együtt. Nagy örömünkre az egyik foglalkozáson egy hazatérő gólya is meglepett bennünket. Ezt a fantasztikus hetet a Nógrádi Tájegységben található vizeinkről és a hozzá tartozó élővilágról szóló kiállítással zártuk Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban – írták közleményükben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság guruló természetbúváráról, minősített Természetiskolai Mobilprogramjáról, azaz a Vidra Verdáról IDE kattintva olvashatnak részletesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában