Nool.hu videó

2023.03.02. 19:50

Tűzfegyverrel vehetik célba sportolói álmaikat a gyarmati lőtéren (fotók, videó)

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban a közelmúltban elindult a sportcélú tűzfegyveres lövészet. Az új foglalkozásról Bálint Béla Zoltán lőtérvezető, a létesítmény gazdája adott tájékoztatást.

Lászlók Judit

Elindult az éleslövészet foglalkozás a balassagyarmati Honvédelmi sportközpontban

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Bálint Béla Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy a közelmúltban elindult a sportcélú tűzfegyveres lövészet, amely iránt nagy az érdeklődés. 

– A képzés lényege, hogyha valaki sportolási céllal szeretne tűzfegyvert használni, akkor az alaphasználatot megtanítjuk – fogalmazott Bálint Béla Zoltán. 

Hozzátette: mivel ennek van egy anyagi vonzata a sportolók számára, ezért nem állandó csoportok vesznek részt a foglalkozásokon. Vannak haladók és kezdők is, illetve akad olyan személy, aki egy hónapban egyszer jön el, míg valaki hetente jár. Arra is van példa, hogy valaki a saját fegyverét hozza el, így nem csak a pályát veszi igénybe. Ez jóval kevesebb anyagi terhet is jelent. 

Bálint Béla Zoltán kifejtette: a törvény előírja, hogy a foglalkozáson csak a 18. életévét betöltött cselekvőképes felnőtt vehet részt. Emellett csak a sportegyesület tagjai használhatják az egyesület fegyvereit. A 14 és 18 éves kor között leigazolt egyesületi sportolónál orvosi pszichológiai vizsgálat is szükséges, minősítő lövészettel is rendelkeznie kell, illetve kiemelt felügyelet mellett adható át neki a fegyver a sportcélú gyakorlásra. Egyelőre nincs lehetőség arra, hogy a fiatal sportolókat továbbképezzék, s akár az olimpiai szintig segítsék. Az azonban nincs kizárva, hogy a jövőben végül módosulnak a feltételek.

– A tervek szerint a foglalkozásokat március végéig hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken 17 órakor tartjuk a létesítményben. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a lövész-foglalkozást három nappal előbb be kell jelentenünk a területileg illetékes rendőrség felé. Most nincs is lehetőség arra, hogy bármikor lehessen lőni a lőtéren. Azonban ezt szeretnénk majd úgy átalakítani, hogy a hónap minden napjára, a teljes nyitvatartási időszakra bejelentjük a lövészetet, s így a nyitvatartási időben bármikor tarthatunk lövészetet – emelte ki a vezető.

Hangsúlyozta: remélhetőleg ez áprilisban már elérhető lesz, valamint addigra kialakul egy nagyobb állandó csoport is. A lőtér oktatási céllal jött létre, ebből kifolyólag csak az úgynevezett Pont 22 és Pont 22 LR, azaz Long Rife verziójú fegyvereket és lőszereket lehet használni. Ennek két típusát az Alsütz M17 61-es kispuskákat és Walter Hammerli, X-SE nevezetű pisztolyokat használják. Csak ilyen kaliberű fegyvereket lehet bevinni a lőtérre is. Ezekkel a foglalkozások során a lőtéren 25 és 50 méteres távolságban lőhetnek a résztvevők.

A foglalkozáson szigorú szabályokat kell betartani

Bálin Béla Zoltán elmondta: a foglalkozásokon egyrészt be kell tartani a lőtérszabályokat, valamint a lövészetvezető, lőtérvezető, vagy pályabíró által adott utasításokat is. 

– Ezekre mindig figyelni kell és mindent csak utasításra lehet végrehajtani. Például, csak enegdélyre lehet a fegyvert kézbe venni. Amennyiben bármilyen mechanikus akadály előfordul egy-egy fegyvernél, akkor az adott lövészetvezető az előre megbeszélt jelszóval – stop, állj – megállítja a folyamatot. Ekkor a résztvevőknek a fegyvert azonnal ki kell üríteni és le kell tenni, valamint hátralépni. Ilyenkor azt az egy fegyvert, amivel probléma van, a lövészetvezető elveszi a lövőtől, míg az összes többi fegyver nyugalmi állapotban le van rakva a lőzsámolyra – mondta a szakember. Hozzátéve, az ilyen estekben a balesetek elkerülése végett célszerű a teljes lövészetet leállítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában