Programajánló

2023.03.23. 19:58

Sodródunk az élménytengerben: kutyakiállítás, családi nap és túra is vár hétvégén Nógrádban

Eseményekben gazdagnak ígérkezik szűkebb hazánkban az előttünk álló hétvége. Több településen hulladékgyűjtési akciót szerveznek, a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont élménynappal ünnepli a születésnapját, majd kutyakiállítás, illetve egy gyalogtúra kínál kikapcsolódási lehetőséget a lakosoknak.

Veres Edina

Forrás: Nool

Fotó: Angyal Eszter

Rímek csendülnek pénteken Balassagyarmaton

Balassagyarmaton, az Artériában március 24-én, pénteken 18 órától Sinágel József versmondó tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők például József Attila, Örkény István, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Nyerges András, Jakus Éva és Sohonyai Attila verseit, prózáit. A tervezetten 60-90 perces előadás előzetes regisztrációhoz kötött.

Megtisztítják a nagylóciak és a keszegiek a településük környezetét a hulladéktól

Két településen is közösségi szemétszedési akciót szerveznek a rendezettebb és tisztább környezetért szombaton. Keszeg község közösségi oldala tette közzé Csiri Csaba, a település polgármestere felhívását, amelyben a település és környékének takarítására, szebbé tételére, illetve a bevezető utak és közterületek hulladék mentesítésére invitálja a lakosokat március 25-én. A résztvevők 8 órakor gyülekeznek majd a helyi kultúrház előtt.

Ahogy arról portálunk is már beszámolt, Nagylócon szintén hasonló programot szerveznek szombaton. Ahogy Kasza Blanka, a község alpolgármestere korábban elmondta: elsősorban a szerpentin menti útszakaszon kezdik meg a munkát az idei első szemétgyűjtés során. Az „akcióra” vállalkozók 8 óra 45 perckor találkoznak majd a Hello Bárban. A község nyitott csoportjának tájékoztatása szerint a szervezők frissítőt, munkás kesztyűt és szemeteszsákot biztosítanak a résztvevőknek, akiket az esemény végeztével bográcsozással vendégelnek meg.

Több szervezet is bemutatkozik az élménynapon

Fennállásának egyéves évfordulóját ünnepli a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont március 25-én, szombaton. E jeles alkalomból egy családi élménynapot tartanak a sportközpont területén, amely eseményt egybekötik a Nógrád Vármegyei Ifjú Polgárőr Nappal. A honvédelmi sportközpont közösségi oldalának bejegyzése szerint az egész napos rendezvényen az érdeklődők több szervezet, így a Magyar Honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés végrehajtás, a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység (MEKTA), a mentőszolgálat, illetve az Ipoly-völgyi Különleges Mentők tevékenységébe is betekintést nyerhetnek. 

A látogatók a program idején egyebek mellett önvédelmi-, katonai közelharc-, intézkedéstaktikai-, illetve rendőrségi kutyás bemutatókat tekinthetnek meg, de kipróbálhatják a lézeres és a légfegyveres lövészetet, valamint más sportokat is. Emellett a rendezvény során esküt tesznek és járőrversenyt tartanak az ifjú polgárőrök.

Csere-bere és érdekes előadások színesítik a börzét

Baba-mama csere-bere börzét tartanak március 25-én Pásztón, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ színháztermében. Ahogy arról portálunk is beszámolt az adok-veszek-cserélek program résztvevői érdekes előadásokat is meghallgathatnak, de a programot színesíti gyermekműsor és kézműves vásár is. A rendezvény előadói beszélnek például a tudatos digitális szülők, avagy a Mit kezdjek a korai "kütyü" használattal? témáról, de szó lesz a leggyakrabban előforduló gyermekbetegségek és balesetek megelőzéséről is. 

Ez utóbbival kapcsolatban fulladás elhárítás és újraélesztés gyakorlásra is lesz lehetőség. Délután a meghívott vendégekkel egy kerekasztal beszélgetést tartanak, amely során a látogatók is kérdéseket tehetnek fel a szakértőknek. Emellett az Egyszervolt Mesezenekar is színpadra lép, így 11 órától a gyerekek találkozhatnak majd Vukkal, Süsüvel, a sárkánnyal, illetve a Nagy Ho-ho-horgásszal is. Ezután helyi gyermekcsoportok kedveskednek előadással az eseményen megjelenteknek.

A pásztóihoz hasonló programot kínál március 25-én, szombaton 9 és 13 óra között a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ. Az intézmény közösségi oldalának tájékoztatása szerint a baba-és gyermekholmi börze idején az érdeklődők a ruhák mellett például babafelszereléseket, játékokat, vagy épp bútorokat is beszerezhetnek majd.

 Csaholástól lesz hangos a tarjáni Tó-strand

Ismét a Tó-strand ad majd otthont az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete (ENME) által szervezett Salgótarjáni CAC Kutyakiállításnak március 26-án, vasárnap.

Ahogy azt a Nool.hu is megírta, az esemény 9 óra 30 perckor tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. A hivatalos megnyitó 10 órakor hangzik el, ami után elkezdődnek a bírálatok a körökben, ahol hazai és külföldi kinológiai szakemberek minősítik és rangsorolják a rekordszámú – több mint kilencszáz – nevezett kutyát.

A kiállítás csúcsát jelentő Best in Show program 14 órakor rajtol el, ahol bemutatkoznak a legifjabb és a senior felvezetők, a kutyapárok, tenyészcsoportok, majd minden fajtacsoportból a bírók által kiválasztott fajtagyőztesek. A legszebb nógrádi kutyáknak szintén szól majd a taps, illetve a bírók véleménye alapján kategóriánként dobogóra kerülnek a legszebb kölykök, fiatal kutyák, veteránok, valamint magyar fajták. Végül az összes benevezett kutya közül kiválasztják a kiállítás legszebb kutyáit, amelyek közül az első kapja meg az óriási Best in Show kupát.

A rekordszámú nevezésre és érkező kiállítóra tekintettel a szervezők arra kérik a helybéli kutyabarátokat, illetve családokat, hogy lehetőség szerint gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelítsék meg a helyszínt. Emellett a kutyával érkezők kedvencük oltási könyvét se felejtsék otthon.

Ágasvárra vezet a családi keresztút 

Ágasvárra szervez kirándulást a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola március 26-án, vasárnap. Az oktatási intézmény honlapján megosztott tájékoztatás szerint az esemény 9 óra 30 perckor egy szentmisével kezdődik a hasznosi templomban. Ezután indul el Mátrakeresztesről a családi keresztút, amely gyalogtúra végállomását az Ágasvári Turistaház jelenti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában