Március 15.

2023.03.15. 13:50

Salgótarjánban megkoszorúzták Széchenyi István szobrát (fotók)

Ünnepi megemlékezést tartottak a salgótarjáni Múzeum téren az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.

V.E.

Beszédében Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere egyebek mellett szót ejtett arról, hogy március 15-e az egyetlen a nemzeti ünnepeink közül, amelyek egységes pozitív közmegegyezés övez. Megőrizte egyediségét, hazafias személyességét, így talán a legtöbben érzik magukénak az ünnep által felvetett eszméket. A polgármester később hangsúlyozta: 1848-ban nagy volt a tét.

– Az ország polgárainak 10 ezrei vonultak előbb az utcákra a szabadságért, majd ezrek a csatatérre a megvédéséért. Az 1848-as nemzedék megértette, hogy áldozatvállalás nélkül nincs szabadság, szabadság nélkül nincs normális emberi élet, és szabadság nélkül nincs felemelkedés sem. A szabadságharc elbukott. A túlerő a fegyveres ellenállást és a nemzeti önrendelkezést ugyan el tudta söpörni, a szabadság iránti vágyat, és a forradalom társadalmi eredményeit azonban nem – emelte ki Fekete Zsolt, majd rámutatott: a márciusi ifjak hitére, szabadságvágyára, kitartására, a 12 pontra még az elmúlt években is gyakran hivatkoztak, ami bizonyítja az akkor megfogalmazott politikai követelések értékállóságát.

Hozzátette továbbá, hogy az akkori élmény az egész modern magyar nemzettudat középpontjába került. Végül a polgármester úgy fogalmazott: ahogy augusztus 20-a a magyar állam születésnapja, úgy március 15-e a modern magyar nemzettudat születésnapja.

Ezután a megjelentek megtekinthették a „Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak” című ünnepi műsort, amelyben közreműködött Szabó Zétény Benedek, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulója, a Viganó és az Ifjú Nógrád és a Nógrád Táncegyüttes, valamint a Dűvő Zenekar. Az ünnepségen a Himnusz és a Szózat szólamai a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskola Nagykórusának előadásában csendültek fel.

A megemlékezés végén a politikai pártok, a helyi intézmények és a civil szervezetek képviselői elhelyezték virágaikat és koszorúikat gróf Széchenyi István szobránál.

 

Címkék#március 15

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában