Bosszantó

2023.03.02. 17:30

Rutinpályának használják a tanulósofőrök a Beszterce-lakótelepet?

Bosszankodnak a lakótelepen élők, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején a tanulóautók miatt rendszeresen várakozni kényszerülnek. Na de mit mond erre az oktató?!

Nool

A lakótelepen nem ritka, hogy egy időben több tanulóautó is lassítja a közlekedést ugyanazon a szakaszon

Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt időszakban számos olvasói levél érkezett szerkesztőségünkhöz, melyben egytől egyig arról számoltak be, hogy fennakadásokat okoznak a salgótarjáni Beszterce-lakótelep közlekedésében a tanulósofőrök. Az egyik – neve elhallgatását kérő – nő azt írta, neki főként reggelente gyűlik meg a baja a parkolni tanuló autósokkal, miközben épp két kiskorú gyermekével sietne a lakótelepen található óvodába és iskolába, aztán pedig onnan egyenesen a munkahelyére. Mint írta, a reggeli rohanásban ez számára zavaró, sőt, emiatt már a munkahelyéről is többször elkésett, mert előfordult, hogy hosszú perceket töltött várakozással a tanulósofőrök miatt feltorlódó autósorban. 

Balogh Gábornak a hazajutással adódnak nehézségei rendszeresen, hiszen mint arról beszámolt, délután 5-6 óra között, amikor hazaér munkahelyéről, már viszonylag kevés a szabad parkoló a Medves körúton, s gyakran azt a néhány szabad helyet is a tanulósofőrök foglalják el. Azt írta, bosszantó tud lenni számára, hogy amikor fáradtan hazaérne a munkahelyéről, s még akkor is köröket kell lerónia autójával, hogy találjon egy szabad helyet, noha a ház előtt épp több tanulóautó foglalja a parkolót.

A beszterce-lakótelepi parkolókban tanulnak a jövő autósai
A beszterce-lakótelepi parkolókban tanulnak a jövő autósai
Forrás: Beküldött fotó

Olvasóink szerint nem ritka, hogy egy száz méteres útszakaszon egyszerre három-négy tanulósofőr is parkolni próbál, ami mindamellett, hogy már önmagában is bosszantó tud lenni minden olyan esetben, ha az ember sietne valahová, de egyben aggodalomra is okot ad, hiszen sokan féltik autóik épségét. 

– Nem értem miért nem a rutinpályán tanulnak meg parkolni a tanulóvezetők? Mi van akkor, ha úgy sikerül a két autó közé való beállás, hogy összetörik az én többmilliós kocsimat? – tette fel a költői kérdést hírportálunknak egyik olvasónk. 

Sokaknak bosszantó, ha az egyetlen szabad helyet is a tanulóautók foglalják el
Sokaknak bosszantó, ha az egyetlen szabad helyet is a tanulóautók foglalják el
Forrás: Beküldött fotó

A Beszterce-lakótelepen élők problémája kapcsán megkerestük az egyik salgótarjáni autósiskola oktatóját, hogy megtudjuk, mit gondol minderről a másik oldal. 

– Téves elgondolás, hogy rutinpályának használnánk a lakótelepi parkolókat. A tanulók minden esetben a rutinpályán szerzik meg a járművezetéshez kapcsolódó alapismereteket, majd csak ezt követően megyünk ki velük a forgalomba. A parkolást aztán valós élethelyzetnek megfelelően, forgalom mellett is be kell velük gyakorolnunk. Sajnos ez néha valóban lassítja a forgalmat, és elhiszem, hogy egy rohanó világban ez nem mindenkinek tetszik, de a közlekedőknek figyelembe kellene venniük azt is, hogy egyszer ők is voltak tanulóvezetők és ők is ott gyakoroltak – fogalmazott az oktató. Hozzátette, ha csak a rutinpályán tanulnák a parkolást a tanulók és semmilyen zavaró tényező nem lenne, akkor senki nem tanulna meg parkolni.

– Én személy szerint mindig figyelek a forgalmasabb időszakokban arra, hogy lehetőleg ne az iskolák vagy óvodák környékén gyakoroljunk. Egy parkolás ideje alatt ugyanakkor maximum fél percre tartjuk fel a közlekedőket, s úgy gondolom, hogy nem ezen kell múljon az, hogy valaki időben odaérjen valahová. Az autósok nagy része egyébként türelmes és nem siettetnek minket – tette hozzá a szakember. Mint arról beszélgetésünk során beszámolt, úgy látja, hogy sok esetben egyébként épp azok tesznek ellenük panaszt, akik valójában nem is közlekednek autóval. 

A Medves körút egyik szakasza kifejezetten népszerű a tanulósofőrök körében olvasóink szerint
Az oktatók minden esetben figyelnek arra, hogy még véletlenül se okozzanak kárt a tanulóautóval más járművekben
Forrás: Beküldött fotó

De mi történik akkor, ha egy tanulósofőr kárt okoz a tanulóautóval egy másik járműben? Az oktatók minden esetben ott ülnek a tanulósofőrök mellett és korrigálják a manővert, amennyiben az indokolt, így nagyon ritka esetben fordulhat az elő, hogy például meghúznak egy autót. 
– Az én tanulóim szerencsére még egy járműben sem tettek kárt, ellenben olyan már megesett, hogy saját hibánkon kívül belénk hajtott egy autós. Természetesen abban az esetben, ha egy járműben mégis az én tanulóm okozna kárt, azért én vagyok a felelős. Amennyiben nincs ott az autótulajdonos, akkor kötelesek vagyunk betétlapot otthagyni és természetesen minden felelősséget vállalunk az okozott kárért, éppúgy, ahogy minden más közlekedőnek is el kellene járnia hasonló esetben – húzta alá az oktató.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában