Természetkárosítás

2023.03.09. 06:55

Quadtúrát hirdettek a Börzsönyben – komoly büntetést kockáztatnak

Reagált a quadtúráról szóló felhívásra a Duna-Ipoly Nemzeti Park: kiderült, a szabálytalankodásra készülők komoly büntetésre számíthatnak, ha megvalósul a terv.

Nool

Korábban már hírportálunkon is több alkalommal írtunk a téma kapcsán, miszerint az erdőtörvény tiltja az erdőterületen vagy erdei utakon való motorozást és quadozást is. Ennek oka egészen egyszerű: súlyos károkat okoz a természetben az ilyen jellegű szabadidőtöltés, az ilyen járművek ugyanis jelentősen zavarják az állatvilág nyugalmát, rongálják a környezetet, szennyezik a természetvédelmi kincseinket, mindemellett pedig az erdőket törvényes keretek között látogató turistákat is veszélyeztetik, mivel balesethez is vezethetnek.

A quadozás és motorozás a tevékenység lényegéből adódóan magával vonzza, hogy ezeket a sportokat űzők kedvelik a meredek hegy- és domboldalakat, a patakmedreket, a vízmosásokat. Az ilyen jellegű terepeken ráadásul többnyire ugyanazon a nyomvonalon és nagy sebességgel többször is elhaladnak a krosszmotorosok, valamint a quadosok, ami komoly károkat okoz a természetben.

A Nógrád vármegyei rendőrök – ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk – rendszeresen ellenőrzéseket végeznek a nemzeti parkok munkatársaival közösen az erdők védelme érdekében. Legfontosabb céljuk, hogy együttesen lépjenek fel a természetvédelmi területeken engedély nélkül quadokkal és motorokkal közlekedők ellen, mert így tudják leginkább biztosítani, hogy megóvják a Nógrád vármegye területén található természetvédelmi, a különösen védett természetvédelmi, valamint a Natura 2000-es természetvédelmi területeket.

A probléma és a szabálytalankodók ellen a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói évek óta küzdenek, s ezúttal úgy tűnik, hogy újabb szabálytalankodóra – vagy legalábbis szabálytalankodást tervezőre – akadtak, miután rábukkantak egy törvénytelen quadtúrát hirdető bejegyzésre. A vasárnap közzétett poszt alatt a szervezők letiltották a hozzászólás lehetőségét, ezért a nemzeti park dolgozói saját oldalukon osztották azt meg, felhívva a figyelmet a természeti területekre szervezett technikai sportokkal kapcsolatos álláspontjukra. 

– Gyertek és béreljetek quadot a QuadKanyarnál és túrázunk egy jót a Börzsöny dobjain, erdős területein, gyönyörű környezet, kilátás a Dunakanyarra. Tiszta időben a dombokról Szob, Zebegény a Duna, illetve a Börzsöny déli hegyei is láthatók – állt a quadkölcsönző és quadtúrát szervező társaság Facebook-oldalán meghirdetett felhívásában.

A hirdetés kapcsán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az alábbiakat posztolta: „Felhívjuk a tisztelt szervezők és érdeklődők figyelmét, hogy az erdőtörvény tiltja az erdőterületen vagy erdei úton való motorozást, quadozást! A természet védelméről szóló törvény ezen felül engedélyhez köti a védett természeti területen járművel való közlekedést, technikai sporttevékenységet. Mindezek értelmében quadot, crossmotort jogszerűen csak rendszámmal, vezetői engedéllyel , a KRESZt betartva közúton (ideértve a burkolatlan közutakat is), vagy saját – nem védett, nem Natura 2000-es besorolású, valamint nem erdő- területen, zárt pályán lehet használni. 

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy Természetvédelmi Őrszolgálatunk a Rendőrséggel együttműködésben rendszeresen ellenőrzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területén folytatott tevékenységeket. Az illegális tevékenységet végzőkkel szemben szabálysértési eljárást indítunk, illetve természetvédelmi közigazgatási eljárás megindítására irányuló bejelentéssel élünk. A fenti – jogszerűtlen – tevékenységek esetében a természetvédelmi bírság 500.000 Ft—ig terjed járművezetőnként, továbbá a hatóság az eszközöket elkobozhatja. Óvjuk közösen védett területeinket és természeti értékeinket!” – fogalmaztak bejegyzésükben.

Magánterületen szabad?

Az eset nagy port kavart a közösségi oldalon, számos kommentelő fejezte ki nemtetszését a túra szervezői felé, amelyek egy része minden bizonnyal eljutott hozzájuk, hiszen kedden a felháborodott hozzászólásokra reagálva az alábbi sorokat tették közzé Facebook-oldalukon: 

„Kedves Érdeklődők! Ezúton tájékoztatunk Mindenkit, hogy szolgáltatásunk magánterületen történik amely nem tartozik Natura 2000, se a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez. Nem tervezünk szabálysértést illetve törvénybe ütköző tevékenységet folytatni. Köszönjük az építő jellegű hozzászólásokat. Mindenkit várunk sok szeretettel!” – írták posztjukban, ami minden jel szerint arra enged következtetni, hogy megtartják a túrát. Azt, hogy ez valójában mennyire lesz szabálysértéstől mentes, még egyelőre a kommentelők zöme vitatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában