Petőfi200

2023.03.30. 20:38

Salgótarjáni öregdiákok támogatják a tanulók emlékezését

Ez évben szerte az országban zajlanak a megemlékezések a lánglelkű szabadságharcos költőóriás világra jötte 200. évfordulójáról. Az ünnepségek egyik csúcspontja a január elsejei születésnap, a másik március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója volt. Megjelennek könyvek, születnek irodalmi, színházi, zenei művek, és többen úgy emlékeznek, hogy végig mennek azon az úton, illetve annak egy részén, amelyet Petőfi Sándor az úgynevezett országjárása során megtett.

Cs. B.

Petőfi Sándor portréja

Forrás: Wikipedia

A kezdeményezések, ötletek között meglehetősen egyedi az a helyi akció, amely sárkánykészítésre és röptetésre buzdítja az általános iskolai tanulókat. A sárkányokon Petőfi elbeszélő költeményének, a János Vitéznek egyes alakjai kell hogy szerepeljenek. 

A címszereplőn kívül megörökíthető a szerelme, Iluska, a gonosz mostoha és bármelyik más alak. A szervezők tervei szerint a sárkányokat május 10-én, a madarak és fák napján engedik a levegőbe – az előző elképzeléstől eltérőn nem az Eresztvény-Petőfi-forrásnál, hanem – a Bükki Nemzeti Park által üzemeltetett Karancs utcai Baglyaskő váránál. A papírsárkányok elkészítéséhez szükséges anyagok költségeire már gyűlt össze szerény összeg, de a legszebb, legötletesebb sárkányok készítőinek díjazására még szükség lenne anyagi támogatásra. 

Az adományozni szándékozók a Salgótarjáni Közgés Öregdiákok Egyesülete elnökénél, Dupák Sándornénál jelentkezhetnek, de küldhető összeg a megjelölt szervezet nevén az OTP-nél vezetett 11741000-20181772-es számú számlára is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában