Ellenőrzés

2023.03.09. 17:28

Nógrádi razzia: a rendőrök egész héten vadásznak a szabálytalan sofőrökre (videó)

Rendőrök sokaságával lehet találkozni ezen a héten az utakon, ugyanis országos közúti ellenőrzés zajlik. A biztonsági öveket, a gyermek biztonsági rendszereket és a motorosok bukósisak viselését is figyelik.

Nagy Orsolya

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott a Roadpol Seatbelt elnevezésű közúti ellenőrzéshez, amely során a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik az egyenruhások. Az akció egészen március 12-ig, vasárnapig tart.

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a gépjárművezetők és utasaik az egész hét folyamán számíthatnak fokozott rendőri jelenlétre az utak mentén.

Hozzátette: a rendőrség arra kéri a járművel közlekedőket, és azok utasait, hogy lakott területen kívül és belül egyaránt kapcsolják be a biztonsági övet.

– A mostani ellenőrzés egyébként nem csak a biztonsági övre, hanem a gyermek biztonsági rendszerekre is kiterjed. Éppen ezért arra kérünk mindenkit, ha gyermeket szállítanak, akkor azt mindig a gyermek életkorának és magasságának megfelelő biztonsági rendszerben tegyék – közölte Tamás-Kovács Andrea.

Mint mondta, a héten zajló akció a passzív biztonsági eszközök használatán kívül kiterjed a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok bukósisak viselésére is. Emellett fontos, hogy a sofőrök vezessenek óvatosan, a szabályokat betartva és körültekintően.

A biztonsági öv használatával kapcsolatban a sajtóreferens úgy fogalmazott, hogy bár egy esetleges balesetet nem tud megakadályozni, azonban a sérülések fokát jelentősen csökkentheti, ezért elengedhetetlen, hogy elindulás előtt mindig be legyen kötve a biztonsági öv.

Sokan mellőzik a használatát

A sajtóreferens kiemelte, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használata életeket menthet. Ennek ellenére használatát sokan mellőzik abból a tévhitből adódóan, hogy a gépjárműbe beépített légzsák ugyanolyan szerepet tölt be, mint a biztonsági öv. Ez azonban nem így van. A légzsák csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki a védelmi hatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában