Kertészkedés

2023.03.20. 12:29

Nógrádi növénykedvelők figyelem: ezt érdemes tudni a növényútlevélről!

Minden ültetésre szánt növény távértékesítése esetén kötelező a növényútlevél. A Nébih tisztázta, hogy miért van erre szükség és mik az alapvető kritériumok.

Nool

A növényegészségügyi szempontból kifogásolható helyről származó növények elültetése jelentős veszélyeket hordoz magában (borítóképünk illusztráció)

Forrás: Nool archívum

Fotó: Hegedűs Márk

Valamennyi ültetésre szánt növény (köztük a lágy és fás szárú dísznövények, számos erdészeti faj, valamint a zöldségpalánták) távértékesítésekor elengedhetetlen a növényútlevél, azaz a növényegészségügyi követelményeket tanúsító hatósági címke – hívta fel a figyelmet a napokban megjelent közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Erre azért van szükség, hogy az eladó igazolja, hogy a termesztés és az előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. 

Az EU-n belüli szállításra vonatkozó követelményt az unió vonatkozó rendelete írja elő, s tartalmazza mindazon növények, növényi termékek és egyéb anyagok jegyzékét is, amelyekre vonatkozik a szabályozás, továbbá magába foglalja  a növényútlevél-köteles áruk listáját is. 

Minden esetben keressék a növényútlevelet a távértékesítéssel vásárolt növényeknél
Minden esetben keressék a növényútlevelet a távértékesítéssel vásárolt növényeknél
Forrás: Nébih

Hozzátették, hogy a növényútlevél nem közvetlenül a forgalmazáshoz, hanem a szállításhoz szükséges, ezért még a szállítást megelőzően kell elhelyezni az értékesítési vagy a csomagolási egységeken. – Fontos követelmény, hogy ne legyen megváltoztatható, vagyis semmilyen módon ne lehessen rá utólag adatot felvinni, sem pedig törölni róla – húzták alá, valamint kiderült az is, hogy a tartalmi követelmények, valamint a formátum is szabályban lett rögzítve.

Internetről rendelt növények esetén is él a szabály!
A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatósági címkének az internetes oldalakon, közösségi platformokon történő árusítás során is kísérnie kell a növényeket. Ha nem kapnak a növényhez növényútlevelet, akkor fennáll a veszély, hogy az nem megbízható, növényegészségügyi szempontból kifogásolható helyről származik, így elültetése akár jelentős társadalmi, környezeti és gazdasági veszteséget okozó károsítók elterjedéséhez, vagy épp karantén károsítók hazai megjelenéséhez és megtelepedéséhez is vezethet.

– A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet – javasolják a szakemberek. – Rendelés előtt érdemes rákérdezni az eladónál, hogy rendelkezik-e a növény növényútlevéllel ha pedig szállításkor, hiányzik a „csomagból”, tegyenek bejelentést a Nébih ZöldSzám elérhetőségein (06-80/263-244, [email protected]) – tanácsolták.
Arról, hogy a növényútlevélnek pontosan milyen információkat kell tartalmaznia, IDE kattintva olvashatnak részletesen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában