„Gondolkozz és Vállalkozz!”

2023.03.09. 17:02

Nógrádi NAV-os előadó a PÉNZ7-en

Nool

Idén a március 6. és 10. között zajló programhoz a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának egyik munkatársa, dr. Bodrogi Péter osztályvezető is csatlakozott és egy megyei középiskolában, a salgótarjáni NMSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában „Gondolkozz és Vállalkozz!” témakörben tartott órát az érdeklődő diákoknak. A rendhagyó tanórán az önkéntes oktató előadására csaknem 100, felsőbb évfolyamokról, illetve érettségit követő technikusi képzésről érkező tanuló volt kíváncsi – közölte a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

A lakosság pénzügyi tudatosságát előmozdító kormányzati stratégia egyik fontos eleme – a 2014/2015-ös tanév óta – az évente megrendezett PÉNZ7 elnevezésű program, ami egy olyan pénzügyi és vállalkozói témahét, melyben az általános és középiskolai tanulóknak gazdasági-pénzügyi témájú tanórákat tartanak önkéntes oktatók. 

Az órán a gazdasági tevékenység fogalmával, valamint a különféle vállalkozási formákkal ismerkedhettek meg a tanulók. Megtudhatták, hogy mik is azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, és milyen szerepet töltenek be a gazdaságban. A NAV kollégája előadásában beszélt a költségvetés bevételeiről, kiadásairól, valamint az adók, járulékok, illetékek és díjak fogalmáról, a vállalkozások költségvetési kapcsolatairól. Ehhez kapcsolódóan az önadózásról is esett néhány szó.

A diákok bepillantást nyerhettek az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások legjellemzőbb adózási eseményeibe, a rájuk vonatkozó adózási szabályokba, adókötelezettségekbe. Az előadó beszélt még az elektronikus ügyintézésről (webes ügysegéd, ügyfélkapu, cégkapu), a NAV honlapján található információkról, valamint a hivatal Mentor Programjáról. 
Az érdeklődés fenntartására a hivatal munkatársa az érdekes témák mellett különféle, azokhoz kapcsolódó kérdésekkel színesítette előadását, melyek helyes megválaszolásáért kisebb NAV-os ajándékokat kaphattak a diákok.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában