Honvédelem

2023.03.12. 06:50

Népszerű a honvédség: intenzív toborzásba kezdtek a katonák Nógrád-szerte

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség (MH) a közelmúltban egy egész éves, országos toborzó kampányt indított el. A cél, hogy minél többen megismerhessék a honvédség által kínált szolgálati formákat és életpálya-lehetőségeket. Az eddigieknél is intenzívebb toborzásban a Nógrád megyei 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda is részt vesz.

Veres Edina

Katonák tájékoztatják a középiskolásokat is, milyen lehetőségek várják őket a honvédségnél

Forrás: Nool

Fotós: Hüvösi Csaba

A Magyar Honvédség által kínált összes szolgálati formát népszerűsíti tevékenységével az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI).

Vincze Zoltán százados, a 11. HTI megbízott irodavezetője érdeklődésünkre elmondta: az eddiginél is intenzívebb toborzást folytatnak a közelmúltban életre hívott kampányhoz kapcsolódva.

– Aki állást keres vagy munkahelyet váltana, a szerződéses katonai szolgálatot választhatja, ehhez már általános iskolai végzettség is elegendő. Szinte minden szakma képviselőjének lehetősége van a bekerülésre. A fő célcsoportunk a 18 és 40 év közötti korosztály, de minden büntetlen előéletű, magyarországi lakcímmel rendelkező 65 év alatti állampolgár jelentkezhet, aki megfelel az előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálat követelményeinek – fejtette ki a százados.

A szerződéses és a tartalékos alapkiképzés egy bizonyos pontig egységes, illetve van átjárhatóság a szolgálati formák között. Az alapkiképzés időtartama 6 vagy 8 hét, attól függően, hogy a későbbiekben a jelentkező marad területvédelmi tartalékos, vagy a szerződéses szolgálatot választja. A résztvevők a felkészítések idején általános katonai, jogi, harcászati, tereptan, egészségügyi és alaki ismereteket szereznek.

Évről évre egyre több az érdeklődő

Hozzátette: évről évre egyre többen érdeklődnek a katonai pálya iránt, ami egyebek mellett az honvédelmi és haderőfejlesztési programnak is köszönhető. Mint mondta, a legtöbben kihívást keresik ezen a pályán, másokat a biztos megélhetés és a kiszámítható munkahely vonz, de akadnak olyan jelentkezők is, akiknek egy gyermekkori álom beteljesülését jelenti a haza szolgálata.

Sokan tanulás vagy munka mellett, önkéntes tartalékosként csatlakoznak a honvédség nagy családjához. A tanárok és diákok behívását alapvetően a tanulmányi időszakon kívül, míg a munkavállalókét a munkahelyi elfoglaltságok figyelembevételével tervezik. A munka mellett a szolgálatot vállalók munkáltatói kompenzációban részesülnek.

Bemutatják a sokrétű lehetőségeket

– Legtöbbször olyan visszajelzések érkeznek hozzánk a kiképzést teljesítőktől, hogy szeretnek ehhez az elkötelezett, sokszínű csapathoz tartozni. A toborzó irodánk számára ez nagy elismerés, hiszen a mindennapok során folyamatosan azért dolgozunk, hogy a hozzánk fordulóknak megmutassuk a honvédség berkein belül kínálkozó lehetőségeket. Katonáink és munkatársaink a különböző rendezvények mellett jelen vannak a megyei középiskolákban, és a munkaügyi központokban is. Az oktatási intézmények auláiban például a felvételi időszak alatt szolgáltunk hasznos információkkal az érdeklődő diákoknak a honvédség nyújtotta életpályamodellekről, míg ez utóbbi helyszíneken a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztályainak segítségével a munkanélküliek számára tartunk toborzó tájékoztatásokat – vette számba feladataik sorát a megbízott irodavezető, aki arra is rámutatott, hogy a katonai hivatást elsősorban azok számára ajánlják, akik szeretnének részt venni honvédelmi feladatokban, kipróbálnák magukat egy új közegben, és szeretnének betekintést nyerni a katonaéletbe.

Vincze Zoltán százados zárásként azt is elárulta: tartalékosként is sok lehetőség van a szakmai kiteljesedésre, például külföldi misszióban, kiképzéseken, gyakorlatokon, protokolláris- és pályára irányítási feladatokban.

Egyéb juttatások is megilletik a katonákat

A volt sorkatonák, illetve az alapkiképzést tartalékos katonaként teljesítők esetében a leendő parancsnok dönti el, hogy mentesülhetnek-e a jelenlegi alapkiképzés alól. Mindenki másnak azonban ezzel kezdődik a katonai pálya, amelynek időtartama alatt is jár a fizetés. Vincze Zoltán százados elmondta: a Magyar Honvédségnél a közelmúltban végrehajtott bérfejlesztés a legénységi katonákat érintően volt a legmagasabb. Jelenleg a legalacsonyabb rendfokozatú, érettségivel nem rendelkező katona nettó fizetése 265 ezer forint.

– Emellett a honvédség egyéb juttatásokat is biztosít a katonáknak, így például lakhatási, családalapítási, és iskolakezdési támogatásokat, vagy épp kedvezményes üdülési lehetőséget. Az otthonuktól távol szolgálatot vállalók számára biztosított a szállás, vagy a munkába járási támogatás és a lakhatás – mondta a megbízott irodavezető, aki arra is rámutatott, hogy a lakhelyük közelében szolgálatot vállaló területvédelmi tartalékos katonák egyszeri juttatásként úgynevezett szerződéskötési díjat kapnak. Ezen felül minden évben rendelkezésre állási díjat is fizetnek a számukra, ami a mindenkori minimálbér 100 százaléka. Amennyiben a tartalékost behívják felkészítésre, kiképzésre vagy munkavégzésre, a rendfokozatából és beosztásából adódó illetményre jogosult. Ennek összege közel azonos a szerződéses katonákéval, emellett étkezési és utazási költségtérítés, illetve szállás is megilleti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában