Idősellátás

2023.03.17. 06:50

Nehéz bekerülni: egyre hosszabbak a várólisták a nógrádi idősotthonokba

Szűkebb hazánk időseket fogadó intézményeiben hosszú a várólista. Naponta több felvételi kérelem is érzik az otthonokba, ami egyértelműen a társadalmunk elöregedését tükrözi. Van, ahol szinte ugyanannyian várnak beköltözésre, mint amennyi szépkorút ellátnak.

Gulyás Edina

A szokásoktól is hosszabb a várólista Baglyaskőn

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Gondviselés Háza Baglyaskő Időskorúak Otthona a megyeszékhelyen két épületben várja az időseket: a Petőfi úton 150 ellátásra szorulót, a Füleki úton pedig 74-et fogadnak. Jelenleg a baglyasi intézménybe több mint százötvenen, a Füleki útiba mintegy ötvenen szeretnének bekerülni.

– A várólista nem rövidül, sőt, általában 120 körül alakul a várakozók száma a baglyasi otthon esetében, azonban napjainkban ennél jóval többen költöznének. Ez azt mutatja, hogy egyre több az idős, beteg ember, akiket munka mellett otthon nem tudnak ellátni a hozzátartozóik – tájékoztatott Pál Cecília, az otthon vezetője, aki arra is kitért, hogy naponta több felvételi kérelem is érkezik az intézménybe. Az, hogy egy költözni vágyó idős ember mikor kerül be az otthonba az egészségügyi állapotától is függ. Négy osztályon látják el a lakókat, ezek közül két szinten helyezik el azokat, akik kevesebb ápolást igényelnek, még képesek saját magukat is ellátni. Ezekre az osztályokra többen várnak. 

Speciális helyzet alakult ki Balassagyarmaton

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában 185 szépkorú elhelyezésére van lehetőség, jelenleg 171 lakó él az intézményben, 14 embert tudnak még fogadni – tudtuk meg dr. Jóna Andrástól, az otthon igazgatójától. Mint mondta, speciális helyzet állt elő: van férőhely az otthonban, de várólista is kialakult. Ez annak az eredménye, hogy a pandémia miatt tavaly négy hónapig be voltak zárva, akkor nem lehetett új lakókat felvenni. Naponta változik azok száma, akik beköltözésre várnak, folyamatosan töltik fel a szabad helyeket. 

Az igazgató arra is kitért: a földszinten két-három ágyas szobák vannak, az emeleten pedig öt ágyas helyiségekben helyezik el azokat a szépkorúakat, akik önellátásra kevésbé képesek. 

– Immár 11 éve vagyok az intézmény vezetője, de olyan helyzet még sosem fordult elő, hogy üres lett volna a várólista. Ez azt mutatja, hogy öregszik a társadalmunk, egyre többen vannak, akik otthon nem tudják ellátni idős hozzátartozóikat – hangsúlyozta az igazgató. – Véleményem szerint sokat javítana a helyzeten, ha megerősítenék a házi segítségnyújtást, emellett az is, ha az otthonápolás nem járna lemondással a családok számára. 

Évek óta telt házzal működik a ceredi otthon

Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja az időskorúak ellátása keretében házi segítségnyújtást, idősek nappali ellátását, valamint szociális étkeztetés alapszolgáltatásokat nyújt, illetve a szakosított ellátások közül idősek otthonát működtet.

– Ez utóbbi a ceredi telephelyünkön működik, 21 férőhelyen biztosítjuk az idősek ellátását. Hosszú évek óta 100 százalékos kihasználtsággal üzemel az intézmény, jelenleg is 21-en élnek az otthonban – tájékoztatott dr. Fényszarusy Zsuzsanna, a központ igazgatója. – Beköltözésre pedig 14-en várnak. Évente átlagosan 10-15 felvételi kérelmet nyújtanak be, azonban ugyanezen idő alatt két-három üresedés van. Azon kérelmezők részére, akiket nem tudunk elhelyezni, kihasználva az integrált intézmény lehetőségeit, a szociális alapszolgáltatások keretében próbálunk ellátást biztosítani.

Mint mondta, az otthon Bárna, Cered, Karancslapujtő, Karancsság, Kazár, Kishartyán, Mátraszele, Rákóczibánya, Ságújfalu, Salgótarján, Somoskőújfalu, Szilaspogony, Zabar községek közigazgatási területéről fogadja az ellátottakat.

Kétszer annyian várakoznak, mint amennyi az ellátott Nógrádmegyerben

A Váci egyházmegye fenntartásában működő nógrádmegyeri Virágsziget Gondozási Központ Idősek Otthonában 34 szépkorút tudnak fogadni, az intézmény folyamatosan telt házzal üzemel. Király Attiláné, az otthon vezetője arról számolt be, hogy jelenleg is kétszer annyian várakoznak felvételre, mint amennyi az ellátottak száma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában