Génmódosítás

2023.03.09. 11:02

Milliós bírság várhat Nógrádban is a világítós és extra színes díszhalak értékesítőire (videó)

Génmódosított díszhalak értékesítését igazolta országszerte több kisállat-kereskedésben a Nébih. Az érintett vállalkozások milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak.

Nool

Kiderült, hogy a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza

Forrás: Nébih

– Országszerte több kisállat-kereskedésben is genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítését igazolta a Nébih. Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csütörtöki közleményében.

Genetikailag módosított „színes tetrák” UV fény alatt a Nébih laboratóriumában
Genetikailag módosított „színes tetrák” UV fény alatt a Nébih laboratóriumában
Forrás: Nébih

Mint kiderült, az ellenőrök az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben, amikor néhány üzletben  szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna”* halakra figyeltek fel. A szakemberek próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

Génmódosított hal a Nébih laboratóriumában
Génmódosított hal a Nébih laboratóriumában
Forrás: Nébih

A Nébih ennek apropóján összehangolt célellenőrzést tartott februárban néhány gyanús, díszhalakat árusító kereskedésben és a genetikai vizsgálatok elvégzését követően kiderült, hogy a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

Komoly szankciók:

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a szóban forgó állatok értékesítése is jogellenesnek minősült. A géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele és szállítása egyaránt 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

– A Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben eljárást indított, melyek lezárásakor milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában