Okosóra

2023.03.22. 06:55

Mérföldkő az ellátásban: népszerű a gondosóra a nógrádi idősek körében

Azonnal segítséget nyújtanak az úgynevezett gondosórák a bajbajutott időseknek. Egyre több nógrádi szépkorú dönt úgy, hogy beszerez egy eszközt, mely akár életmentő is lehet.

Nagy Orsolya

A Gondosóra program országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársaik próbálnak segíteni a felmerülő problémákban

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Nagy népszerűségnek örvend szűkebb hazánkban a Gondosóra elnevezésű program, amely a szépkorúaknak hivatott segíteni.

Mint az a program honlapján olvasható, ez a szolgáltatás egy országos jelzőrendszerre épül és minden 65 év feletti díjmentesen igényelheti. A saját otthonukban élő idősek egy egyszerű eszköz segítségével léphetnek kapcsolatba a diszpécserközponttal, ahol képzett szakemberek igyekeznek segíteni a felmerülő problémákban.

Hozzátették: a kormány által biztosított programmal a 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteikről való gondoskodást biztosítják a közvetlen környezet bevonásával úgy, hogy a formális szociális ellátórendszert nem szükséges igénybe venni. Az elsődleges cél az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Már regisztrálhatnak az idősek Héhalomban is

Héhalom most csatlakozik a kezdeményezéshez, az idősek pedig már regisztrálhatnak is, hogy minél előbb kézhez kapják az órát. Bakos József polgármester elmondta, hogy nagyon jónak tartja ezt a szolgáltatást. Hozzátette: sok időstől távol állnak a technikai eszközök, mégis elterjed majd közöttük, ha azt hallják, milyen hasznos. 

A településen egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a szépkorúak támogatására. Amennyiben épp a polgárőrség nem tud segíteni nekik, akkor maga a polgármester megy és intézkedik. Bakos József arra is kitért, hogy szerencsére nem voltak még olyan helyzetben, hogy ne tudtak volna segíteni egy idős személynek és bízik benne, ez a jövőben is így marad. Az óra pedig csak megerősíti ezt.

gondosóra
A jelzőeszközzel az idős ember minden körülmények között képes segítséget kérni
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

Tavaly óta sikeres a program Vanyarcon

Vanyarcon még tavaly kezdődött el a program. Szabó Sándor polgármester kifejtette: egyre több idős embernek van órája, amelyről eddig csak jót hallott és valóban hasznos. A településvezető örül annak, hogy van a faluban sokan élnek vele, hiszen sok az idős, akiknek fontos a segítség, főleg az egyedül élőknek.

Elsők között csatlakoztak

Erdőtarcsa az elsők között jelentkezett a kezdeményezéshez. Markó Róbertné polgármester elárulta, hogy az önkormányzat minden segítséget megadott az időseknek a regisztrációval és az óra használatával kapcsolatban.

– Hozzávetőlegesen harminc szépkorú tartott igényt az eszközre, amely népszerű a körükben. Egyébként valóban hasznos, ugyanis volt már rá példa, hogy egy idős hölgynek segítség kellett és az órán keresztül értesítették a mentőket – idézte fel a polgármester, aki szerint nagyon jól jön azoknak, akik egyedül élnek, hiszen egy gombnyomásra jön a segítség. Emellett fontosnak tartja az idősebb korosztály támogatását is.

Sokan érdeklődnek az eszköz iránt

Glöckl Ferenc Diósjenő alpolgármestere elmondta, hogy nemrég volt egy tájékoztató a programmal kapcsolatban, ahová mintegy nyolcan idős látogatott el. Mivel elég sok idős él a településen és sokaknak nincsenek rokonai, vagy olyan személy, akinek szólhatnak baj esetén, így nagyon örülnek ennek a lehetőségnek.

Sokan egyedül élnek a településen

Tóth Tamás, Szanda polgármestere kiemelte, hogy egy hónap alatt nagyon sok idős jelentkezett és érdeklődött a kezdeményezés iránt. Hozzátette: fontos a szépkorúakról gondoskodni, akik közül sokan egyedül vannak. Olykor pedig az önkormányzat sem tud azonnal segíteni, azonban az óra által a legrövidebb idő alatt kaphatnak szakszerű segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában