Jegyzet

2023.03.17. 10:26

Megbélyegzéssel jár az SNI-s gyermek?

Sok szülő fél ha megbélyegzik, csemetéje tanulási nehézségei miatt. Ember-Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Ember-Lukács Zsófia

Nemrégiben beszélgettem egy olyan családdal, amely felismerte, hogy a gyermeküknek szakember segítségére van szüksége a tanuláshoz és a mindennapi rutin kialakításához is. Elgondolkodtam, hogy nehéz lehet a felismerés szülőként, hogy saját nevelési igényű a gyermek és mennyi nehézségen kell keresztülmenniük. 

Mindenki olyan pozitívan áll hozzá a gyermekneveléshez, hogy a csemete majd tökéletes lesz, bölcsibe, oviba, majd suliba megy, mindenhol kiválóan fog teljesíteni, sportol, sok barátja lesz, diplomázik majd és karriert épít. Nincs is ezzel a vágyálommal baj, csak akkor, amikor egy betegség miatt rögösebb lesz az út, mint ahogyan azt terveztük. Mindenki meghallgathatta már a védőnőt, hogy forog, mászik, beszél-e már a gyerek?

Ez bennem is sokszor szorongást keltett, de be kell látni, hogy nagyon sok minden kiszűrhető ezáltal már a korai időszakban. Az anyuka elmesélte, hogy az SNI-s gyerek nevelése rengeteg megpróbáltatással jár. Kell az állandóság, a szabálykövetés, a következetesség, a napi fejlesztés és a szokások a gyermeknek, amihez az egész családnak alkalmazkodni kell. Sok szülő ódzkodik attól, hogy gyermekét kivizsgálásra vagy szakemberhez vigye, talán mert fél a következményektől, a megbélyegzéstől és a kirekesztéstől. 

Ez az, ami ellen mi is tehetünk, hogy a szemléletünkkel egy kicsit könnyítsünk ezen a terhen.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában