Észlelés

2023.03.24. 11:27

Medvére utaló nyomokat találtak Salgón, de Zabaron is járt egy példány

Nemrégiben Zabar erdős területén járt egy medve, a megye medvefigyelő közössége péntek reggelre pedig újabb hiteles észlelésről szerzett tudomást.

Angyal Eszter

Ezeket a nyomokat Salgó erdeiben túrázva találta egy férfi

Forrás: Facebook/Nógrád megyei medve figyelő

Másfél hete számoltunk be róla hírportálunkon, hogy tavaly október után most ismét medvét láttak Nógrád vármegyében. A témára szakosodott Nógrád megyei medvefigyelő március 13-án tette közzé a Facebookon, hogy „Karancsság ismét aktív”. Fényképes bejegyzésükben akkor azt írták, a jelzés „valid”, a medvét kirándulók látták a „Hagymás” erdőrészen. A medve jelenlétét akkor az Aggteleki Nemzeti Park is megerősítette, mint kiderült, a park területén, Boldvánál, a Sajó-folyó mellett – a nógrádi megyehatártól légvonalban alig 60-70 kilométerre – barangolt egy medve, az állat mozgásáról nem volt bővebb információ.

A medvefigyelő Facebook-csoportban péntek reggel egy újabb hiteles észlelésről számoltak be, s kiderült az is, hogy a napokban nem ez volt az első eset, hogy medvét láttak:

– Bár volt tudomásunk, hogy a Zabar Rónafalu Tajti erdőségben járt medve, de messze volt a lakott területektől és arra nem nagyon járnak tórázók, így nem hoztuk nyilvánosságra! Viszont tegnap egy jóval fiatalabb (nem a Karancságon észlelt példány, az termetesebb) példányról is kaptunk hiteles jelentést nem csak élmény beszámolót! – írták bejegyzésükben, melyben az alábbi élménybeszámolót tették közzé: 

Vasárnap túráztam Salgó erdeiben, Salgó kapu régióból egészen fel a várig, és a piros jelzésű túraútvonalon haladva, több szakaszon is vissza-vissza térve az alábbi képeken látható nyomokat találtam. 

– írta a medvefigyelőknek Deák Tomó, aki több fotót is mellékelt észleléséhez. A hozzáértők mindenkinek azt javasolják, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a nógrádi erdőkben, valamint hozzátették, érdemes csoportosan túrázni.

Farkast is észleltek a napokban Nógrád vármegye erdeiben

Kedden a korábban Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét – ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk. Az állat 2022 tavasza óta légvonalban több mint 700 kilométert tett meg, a svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból egészen Budapestig, átúszta a Dunát is, s jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik. 

Mi a teendő, ha medvével vagy farkassal találkozunk? 

A tavasz beköszöntével egyre többen kelnek útra és veszik célba szűkebb hazánk erdeit. Nem árt azonban óvatosnak lenni, ugyanis mint a legfrissebb példák mutatják, nem veszélytelen a természet, találkozhatunk medvével, vagy akár farkassal is. Korábbi cikkünkben szakembereket hívtunk segítségül, hogy mondják el tanácsaikat annak érdekében, hogy mit kell tenni, ha vadállattal találjuk magunkat szemben túránk során:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában