Kegyhely

2023.03.12. 07:57

Kódexet alkotnak a szakemberek a szentkúti Zarándok Akadémián

Második alkalommal rendezik meg a Zarándok Akadémiát, amelyen a szakrális-spirituális, valamint a turisztikai szakma együttesen alkotja meg a Zarándok kódexet. Az eseménynek idén március 22-23-án Szentkút ad otthont.

G.E.

– Napjainkban egyre tudatosabban épül be a kínálatba a vallási turizmus, és reneszánszát éli a zarándoklás: ez manapság talán az egyik legkedveltebb elvonuló tevékenység – tájékoztatott Kerekes-Dancsok Regina Mátraverebély-Szentkút sajtófőnöke. – Március 22-23-án második alkalommal rendezik meg, ezúttal nemzeti kegyhelyünkön a Zarándok Akadémiát, ahol a szakmai résztvevők megalkotják a Zarándok kódexet. 

Bódis Gábor, az egyik főszervező a programmal kapcsolatban úgy fogalmazott: noha ez egy szakmai rendezvény, érdemes az alapokkal is tisztában lenni, hogy kinek és hogyan érdemes elindulni, mitől válik egy turista zarándokká. Hozzátette: nem minden turista zarándok. Előfordul, hogy valaki turistaként indul el és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti és más emberként tér haza.

Fizikai és lelki út

A turista eljut egyik helyről a másikra, de a zarándok kétszeresen teszi meg az utat: fizikailag és lelkileg. Fontos a szándék is, amiért valaki elindul. Az út előtt dönteni kell a megtett távról, arról, hogy gyalog, vagy járművel indul-e valaki útnak, érdemes figyelni a öltözetre és a felszerelésre is. A zarándokhely egy szent hely, annak liturgikus rendjébe érdemes bekapcsolódni megérkezéskor.

– Milyen útravalóval térünk haza egy zarándoklatról? Az élményt mindenképpen magunkkal visszük, de ami még fontosabb, hogy az út során valami bennünk megváltozik és már nem az az ember tér haza, aki elindult – mutatott rá a főszervező.

 

Címkék#zarándok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában