Elismerés

2023.03.22. 09:28

Kiemelkedő sikereket értek el a balassagyarmati zongoristák

A VI. Nemzetközi Orosz-Magyar Liszt Ferenc zenei versenyen kimagasló sikerek születtek. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Lévárdi Beáta karnagy, művésztanárral készültek a nem mindennapi megmérettetésre.

Ember-Lukács Zsófia

Lévárdi Beáta művésztanár és növendékei már több alkalommal sikerrel szerepeltek a megmérettetéseken

Forrás: Beküldött fotó

Március elején rendezték meg a VI. Nemzetközi Orosz-Magyar Liszt Ferenc zenei versenyt Moszkvában. A II. korcsoportban I. helyezést ért el zongoraszóló kategóriában Chomát Dalibor és Szalay Demeter Mózes, VI. helyezést kapott Pásztor Nelli Mária. Négykezes kategóriában is szép eredmények születtek: Chomát Dalibor és Szalay Demeter Mózes négykezese III. helyezést érdemelt. 

– A háború miatt a magyar résztvevőknek online formában kellett a produkciókat benyújtani, míg az orosz résztvevők élőben adták elő zeneműveiket a moszkvai Liszt Ferenc Zeneiskola dísztermében – mondta Lévárdi Beáta. 

Az Artisjus-díjas karnagy, művésztanár Magyarországot képviselte a zsűriben, ő felvételről hallgatta a produkciókat. 
– A verseny fővédnöke Valéria Blok volt, aki életre hívta az eseményt férje, Vladimir Blok emlékére. A köztiszteletben álló zeneszerző a Grieg Társaság elnöke, valamint Norvégia zenei nagykövete volt. Együtt a tehetséggondozás és a zenei kultúra terjesztése mellett köteleződtek el. Felesége megözvegyülése után továbbvitte közös céljaikat, és megépíttette Moszkvában a Liszt Ferenc Zeneiskola épületét. Valéria Blok és a tehetséges moszkvai fiatalok többször koncerteztek nálunk Balassagyarmaton is. A győri Liszt Ferenc Zeneiskolával és a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk zeneiskolával baráti kapcsolatot alakítottak ki – hangsúlyozta Lévárdi Beáta. 
Hozzátette, ha nem lenne háború, akkor Moszkvába utaztak volna a versenyre személyesen, és az I. helyezést elért növendékek szerepeltek volna a háromnapos versenyt lezáró gálán, a moszkvai Liszt Ferenc Zeneiskola dísztermében. A művésztanár arra is kitért, hogy a háború miatt az elismerő oklevelek megérkezésére is várni kell, amelyet a külkapcsolati intézményeken keresztül juttatnak el a helyezettekhez. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában